Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açıklamaları İsrail'i kızdırdı. İsrailli yetkililer Guterres'in istifasını istedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki insanî hukukun "açık ihlallerini" kınadı ve "acil insanî ateşkes" çağrısında bulundu.
Genel Sekreter, İsrail'i Hamas'ın 7 Ekim'deki kanlı saldırısını meşrulaştırmakla suçlayarak İsrail'i kızdırdı.
BM Genel Sekreteri, "Gazze'de gördüğümüz açık uluslararası insancıl hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum. Açık olalım: silahlı bir çatışmanın hiçbir tarafı uluslararası insancıl hukukun üstünde değildir" dedi.
Guterres, cumartesi günü Mısır üzerinden Gazze'ye ulaşmaya başlayan insanî yardımın, İsrail tarafından bombalanan bu bölgede sadece "ihtiyaç okyanusunda bir damla" olduğunu da sözlerine ekledi.
"Hamas'ın korkunç ve eşi benzeri görülmemiş terör eylemlerini" bir kez daha kınayan Genel Sekreter, bu saldırıların "herhangi bir bağlam dışında meydana gelmediğini" belirtti ve yine iki devletli bir çözümü savundu.
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Guterres’e sert çıktı ve "Sayın Genel Sekreter, siz nasıl bir dünyada yaşıyorsunuz?" diye sordu. Cohen, "Şüphesiz ki bu bizim dünyamız değil" dedi ve "Varlığınızı öldürmeye ve yok etmeye yemin etmiş biriyle nasıl ateşkes anlaşması imzalayabilirsiniz?" diye tekrar sordu.
Cohen, o kızgınlıkla, Antonio Guterres ile görüşmesini de iptal etti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Antonio Guterres'i Hamas'ın "terörizmine ve cinayetlerine sempati duymakla" suçlayarak, derhal istifa etmesi çağrısında bulundu.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Güvenlik Konseyinin "İsrail'in işlediği katliamlar (...)" karşısında hareketsiz kalmasını kınadı. "Güvenlik Konseyi'nin başarısızlığı affedilemez" diyen Maliki'ye birçok Arap ülkesi de katıldı.
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Arap grubundaki 22 ülke adına "Güvenlik Konseyi, iki milyar Arap ve Müslümana uluslararası hukukun uygulanacağı konusunda güvence vermek için net bir tutum almalıdır" dedi.
Güvenlik Konseyi, geçen hafta, Rusya'nın "insanî ateşkes" çağrısında bulunan karar tasarısını reddetti. "Sivillere yönelik her türlü şiddeti ve tüm terör eylemlerini" kınayan, ancak Hamas'ın adını zikretmeyen bu metni Konseyin 15 üye ülkesinden sadece beşi destekledi.
Ekim ayında Konsey başkanlığını devralacak olan Brezilya'nın ikinci bir karar tasarısı 12 lehte oy aldı ancak ABD'nin vetosuyla engellendi. Washington, "İsrail'in kendini savunma hakkından” hiç söz edilmemesini eleştirdi.
ABD, o zamandan bu yana başka bir karar taslağı hazırladı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün yaptığı açıklamada, "Hepimiz devletlerin terörizme karşı kendilerini savunma hakkını ve zorunluluğunu kabul ediyoruz" dedi ve mevkidaşları gibi BM ziyaretini ikili görüşmelerin sayısını arttırmak için kullandı.
Rusya Büyükelçi Vassili Nebenzia, alternatif bir metin üzerinde çalıştığını belirterek, ABD’ninkine ilişkin olarak, "destekleyemeyeceğimiz yeni bir belge" dedi.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de "bölgeyi tehlikeli bir yol ayrımına götürebilecek durumun kötüleşmesini önlemek için" ateşkese atıfta bulunmayan metin karşısında "hayrete düştü".
Bölünmüş bir Güvenlik Konseyi ile karşı karşıya kalan ve kararları bağlayıcı olmayan BM Genel Kurulu, yarın konuyu görüşecek.