Tarih: 08.07.2023 10:57

İyi Bir Uyku İçin Bunu Yapın!

Facebook Twitter Linked-in

Çoğumuz yatakta çorap giymenin biraz garip olduğunu düşünebilir, ancak uykusuz geceleri iyileştirmenin yolu uzmanlara göre buradan geçiyor. 

Yapılan araştırmalar yatarken çorap giymenin vücut ısınızı düşüren ellerinize ve ayaklarınıza giden kanın artması sürecine yardımcı oluyor. 

YATARKEN ÇORAP GİYMEK UYKUYU NASIL ETKİLER?

Uykuya hazırlanırken vücut, çekirdek vücut sıcaklığını düşüren melatonin hormonunu üretiyor. Yatarken bir çift çorap giymek, çekirdek vücut ısısını daha çabuk soğutuyor. Yatağa çorap giyerek girmek veya başka yollarla ayakları ısıtarak kan akışını artırmak, daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.

Yapılan bir araştırma da çorap veya diğer ayak ısıtma yöntemlerini kullanan katılımcıların yalnızca daha hızlı uykuya dalmakla kalmadıklarını, aynı zamanda daha uzun süre uyuduklarını belirtti. 

DENEYLERLE KANITLANDI

Güney Kore'deki Seul Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırmalardan elde edilen kanıtlar da, çorapların uyumak için uğraşan insanlara iyi bir yardımcı olduğu fikrini destekliyor. Deney için incelemeye alınan 6 erkek çoraplı ve çorapsız yatağa gitti. Hava sıcaklığı, çalışma süresince 23C'deydi. Yedi saatlik bir döngü sırasında, uyku kalitesi bilek aktigrafisi kullanılarak ölçüldü. 

ÇORAP GİYENLER YARIM SAAT FAZLA UYUDU

İnsanların yatak çorabı giydiklerinde ortalama 7,5 dakika daha hızlı uykuya daldıklarını görüldü. Katılımcılar yatak çorabı giydiklerinde sadece daha hızlı uykuya dalmakla kalmadı, 32 dakika daha uzun uyudular ve uyku verimlilikleri arttı.

Tabi bu sonucun elde edilmesi için yeterli kan dolaşımına izin verecek kadar gevşek çoraplar tercih edilmeli. Ayrıca, bakteri üremesini teşvik edebilecek nemi tutmayan çoraplar tercih edilmeli.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —