Tarih: 16.09.2023 14:13

Kadınlara prim yardımı çift emekli maaşı!

Facebook Twitter Linked-in

SSK ve Bağkur'da prim eşitliği, emeklilik sisteminde kadınlara pozitif ayrımcılık getirecek, milyonlarca kişiye çifte emekli maaşı sağlayacak düzenlemelerin torba yasa ile Meclis'in gündeminde yer alması bekleniyor.

Ekim ayında açılacak Meclis, yoğun ekonomi gündemiyle mesaiye başlayacak.

YENİ TORBA YASA İLE EMEKLİLİK REFORMU YAPILACAK

Asgari ücrete Temmuz zammı, ardından 1. torba yasa ile emekli ve memur zammı düzenlemeleri, 2023 Toplu Sözleşme Sürecinin tamamlanması sonrasında sıra yeni emeklilik için yapılacak reform çalışmalarına geldi.

Ağustos ayında, milyonlarca kamu görevlisinin 2024 ve 2025 yılları için sosyal ve mali haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmelerinde süreç tamamlandı. 11 iş kolunda sosyal konusunda tam mutabat ile sözleşme imzalanırken toplu sözleşme zammı konusunda son kararı hakem heyeti verdi.

Bu kapsamda; 6 milyondan fazla memur ve emeklisi ile 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme zammına göre;

Enflasyon farkı hariç olmak üzere 2024 yılı Ocak dönemi için yüzde 15, Temmuz dönemi için yüzde 10, 2025 yılı Ocak dönemi için yüzde 6, Temmuz dönemi için yüzde 5 zam kararı alındı.

MECLİS YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN MESAİ YAPACAK

Memur ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin ardından Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni torba yasa gündemde gelecek. 

Torba yasa kapsamında, Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için reform düzenlemelerinin olması bekleniyor. 

SSK VE BAĞ-KUR PRİM EŞİTLENMESİ

Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan bir tanesi Bağkur'lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağkur'lunun prim şartını 9.000 günden 7.200 güne çekecek çalışmayı tamamlayacak.

İlk adım olarak, düzenleme kapsamı netleştirilecek. Öncelikle, küçük işletmelerin belirlenmesi amaçlanıyor. Bu süreçte, işletme büyüklüğüne göre çalışan sayısı, basit usulde vergilendirme veya vergiden muaf olma gibi farklı seçenekler üzerinde çeşitli değerlendirmeler yapılıyor.

Bununla birlikte, tarih kriteri de belirlenecek. Düzenlemenin geçerli olduğu tarih aralığı netleştirilecek ve tüm süreleri içerecek şekilde belirlenecek. Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve bu tarihten önce sigortalı olan kişiler için yaş şartı kaldırıldı.

EYT'lilerden Bağkur'lu kadınlar 20 yılı (7.200 gün), erkekler ise 25 tam yılı (9.000 gün) tamamladığında emekli olabiliyor. Yeni düzenleme tüm süreleri kapsarsa; Bağkur reformu kapsamına giren EYT'li erkek sigortalıların da yaşlılık aylığına hak kazanma koşulu 7.200 güne inecek.

Böylece kadın ve erkek sigortalılar eşitlenecek. 

EV KADINLARINA VE ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK VE PRİM DESTEĞİ

Emeklilik sistemi üzerindeki ikinci reform, ev kadınları ve anneler için olacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devletin karşılayacağı bir modelin Meclis'e sunulması ve torba yasa çerçevesinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gerekiyor. Bu banka, gençler dahil tüm önemli sosyal desteklerin kaynağı olacak. Bu bankanın gelirleri de petrol ve doğalgaz rezervlerimizden gelecek.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADA PRİM DESTEĞİ GELECEK

Düzenleme kapsamında, SGK'ya isteğe bağlı sigorta için başvuran kadınlara prim desteği sağlanacak. İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik için her ay brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim ödeniyor.

Mevcut asgari ücretle uyumlu olarak, aylık 4.292,52 lira olan bu ödemenin 1.430,84 lirası devlet tarafından karşılanacak. Bu durum, ev kadınlarının aylık 4.292,52 lira yerine 2.861,68 lira prim ödeyerek emekli olabilecekleri anlamına geliyor. 

Mevcut miktar üzerinden, devlet yıllık 17.170 lira destek sunacak ev kadınlarına. Asgari ücretin artışıyla birlikte, prim desteği de artacak. Bu prim desteği, her asgari ücret zammıyla paralel olarak yükseltilecek. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —