Kahramanmaraş 2019 Ulusal TAMP Tatbikatı adı verilen uygulamada Kahramanmaraş merkezli gerçek zamanlı ulusal bir deprem tatbikatı yapılmıştı.
AFAD'ın web sitesinden derlenen bilgilere göre Tatbikat Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 9 Ekim 2019 saat 13:22’de meydana gelen 7,5 şiddetindeki deprem senaryosu üzerine toplam 1413 personel, 1 helikopter, 271 araç, 1 arama ve kurtarma köpeğinin katılımıyla icra edilmişti.
AFAD'ın web sitesinde yer alan bilgilerde Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya depremden en çok etkilenen iller olarak ulusal seviyede, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa az etkilenen iller olarak il seviyesinde tatbikatta yer almıştı. Bu iller dışındaki 19 il ise birinci ve ikinci derece destek iller ile ulusal seviyede yardım eden iller olarak tatbikata katıldı. Toplamda 26 il tatbikatın kapsamında yer aldı. Hatay 'yardım eden il' olarak tatbikata dahil edildi.
Tatbikatı yöneten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanlığı’nın telsiz sistemi JEMUS üzerinden iletişim kurduğu o dönemin Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan'dan depremin bölgedeki etkileri ve yürütülen çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgi almıştı. Ayrıca tatbikata katılan tüm hizmet gruplarından, depreme ilişkin edindikleri ilk bilgileri paylaşmalarını istemişti.
Tatbikatta tüm veriler Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi AYDES üzerinden takip edilmişti. TRT'de o dönem yayınlanan habere göre senaryo gereği, depremde 3 bin 459 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı.
Helikopter ve insanlı keşif uçaklarıyla bölgenin durumuna ilişkin havadan elde eden görüntüler merkeze aktarılıyordu.
Yine tatbikat kapsamında GSM operatörlerinden vatandaşlara sabit hatlar üzerinden yapacakları görüşmelerin 10-15 saniyeden fazla sürmemesi, iletişim kurmak için internet hatlarını ve kısa mesajı tercih etmeleri yönünde uyarı mesajı göndermeleri istenilmişti.
Tatbikatla ilgili AFAD'ın sitesindeki bilgilendirmeye ulaşabilirsiniz.
Tatbikat 3 gün sürmüştü. Tatbikatın ardından İl Afet Müdahale Planı geliştirmek amaçlanıyordu. Hazırlanan raporlar sonucu Vali, Kurum Amirleri ve Belediye Başkanlarının depremle ilgili tedbirleri alması gerektiği belirtilirken faaliyetlerdeki eksikler belirlenmiş ve eksiklerin giderilmesi için görevlendirmeler yapılmıştı.
Alınan kararlarla ilgili detayları buradan öğrenebilirsiniz.