Tatlı ve yemeklerin önemli bir malzemesi olan tahin sağlığa olan faydalarıyla da biliniyor.
Ezilmiş susam tohumlarından yapılan tahin, lezzet ve besin açısından zengindir. Bir yemek kaşığı tahin 2,6 gram protein, 8 gram yağ, 1,4 gram lif, 64 mg kalsiyum ve 1,5 mg demir içerir.
Tahin mükemmel bir mineral ve sağlıklı yağ kaynağı. Aynı zamanda günün her öğününde yer alabilecek çok yönlü bir besin.
Susam tohumları, hücreleri serbest radikal hasarından koruyan ve kalp hastalığını önleyebilen iki güçlü antioksidan olan sesamin ve sesamolin içerir. Bunlar kalp sağlığıyla bağlantılı ve kolesterol üretimini ve emilimini engeller. Bir çalışmada, iki ay boyunca günde 40 gram susam yiyen yüksek kolesterollü hastaların LDL kolesterollerinde önemli bir düşüş görüldü.
İltihaplanma, osteoartrit, tip 2 diyabet, astım, demans ve daha fazlası gibi birçok kronik hastalığın en önemli sebeplerinden. Antioksidanlar ve polifenoller açısından zengin bir antiinflamatuar beslenme, inflamasyonla mücadeleye yardımcı olabilir. Susam tohumlarındaki sağlıklı yağlar ve besinler iltihabı hafifletebilir. Osteoartritik hastalar günde 2 yemek kaşığı susam tohumu yedikten sonra ağrıda ve inflamatuar biyobelirteçlerde iyileşme görebilir.
Susam tohumları en iyi bitki bazlı kalsiyum kaynakları arasındadır. Sadece iki yemek kaşığı tahin, önerilen günlük kalsiyum miktarının yüzde 15'ini içerir; bu kalsiyum sadece kemiklerinizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sinirlerin, kasların ve kan damarlarının sağlıklı fonksiyonunu da destekler. Özellikle süt ürünlerinden uzak duruyorsanız tahin harika ve sağlıklı bir kalsiyum kaynağı.
Tahindeki sağlıklı yağlar, cilt sağlığını destekleyen ve yaşlanma karşıtı özelliklere sahip, yağda çözünen A ve E vitaminlerinin emilimine yardımcı olur. Ayrıca tahin, cilde, saça ve tırnaklara olan faydalarıyla bilinen demir açısından da zengindir. Cildimizi esnek kılan kollajenin önemli bir bileşeni olan çinko da içerir.
Tahini ekmeklere sürebilir, kurabiyeler ve kekler pişirebilir, salata sosu yapabilir ve humus hazırlayabilirsiniz.
Yüksek yağ içeriği olan tahin, aşırı tüketildiğinde içerdiği kalori miktarıyla birlikte kilo alımına ve vücuttaki iltihapların da tetiklenmesine sebebiyet verebilir. Susam alerjisi olan kişilerin de tahini kontrollü ve dengeli bir şekilde tüketmesi gerekiyor.
Humus tarifi için nohutları 1 gece veya en az 4-5 saat öncesinden ıslatın. Sindirimi kolaylaştırması ve daha kolay pişmesi için suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Ertesi gün suyunu süzün ve tekrar sudan geçirin. Nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyin ve pişmeye bırakın. Çelik tencerede 45 dakika kadar pişecektir. Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın.
Haşlanan ve suyu süzülmüş nohutları mutfak robotuna alın. Üzerine tahin, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve tuzu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvamda oluncaya kadar robottan geçirin.Son aşamada kimyonu ekleyin ve tekrar robottan geçirin. Eğer mutfak robotu zorlanıyorsa, azar azar su ilave ederek dilediğiniz kıvama ulaşmasını sağlayın. Ardından servis tabağına alarak tatlı kaşığıyla ortasına bir yuvarlak çizin. Son olarak humusun üzerine zeytinyağını gezdirip, üzerine kıyılmış maydanoz, toz kırmızı biber ve kimyon serpin.