"Kalça ağrısı neden olur" sorusu günün en çok yanıt arayan sorularından biri oldu.
Vücudun en büyük ve en hareketli organı olan kalça, kişinin hareket yükünün de büyük bölümünü karşıladığı için ortaya çıkan en ufak rahatsızlık günlük yaşamı ve bireyin hareket alanını olumsuz yönde etkiler. Peki kalça ağrısının nedenleri nelerdir?
Kalça Ağrısı ve Kalça Kemiği Ağrısı Neden Olur?
Artrit, kalça yaralanmaları (kırıklar, çıkık), bursit, yapısal sorunlar, kireçlenme ve iltihaplanma kalça kemiğinde meydana gelen ağrıların en yaygın nedenleridir. Sporcu yaralanmaları, aşırı egzersiz ve ters hareketler de kalça kemiği ağrısı oluşumuna neden olurlar. Kalçadan kaynaklı ağrılarda, ağrı kalça ve kasık bölgelerinde görülür. Yaşanan ağrı kalçanın üst uyluk ve kalça etindeyse daha farklı nedenlerin işareti olabilir. Kalça ağrısının nedenleri şunlardır:
Kireçlenme (Osteoartrit)
Eklemlerde ağrı ve iltihaplanmaya neden olan artrit kalça bölgesinde de görülür. Yaygın görülen artritlerden biri de kalça artritidir. Özellikle yaşlı bireylerde kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, kalça eklemindeki kemik yoğunluğu ve kalınlığının azalmasıdır. Kireçlenme ile birlikte romatoid artrid de, kalça ağrısının en sık görülen nedenlerindendir. Kişide ağrı, şişlik ve sertlik semptomları meydana gelir.
Bursit
Bursae adı verilen bursit hastalığı, küçük ve sıvı dolu kesede ağrılı bir şekilde oluşan şişliktir. Kalça bursiti de kalçadaki bursae şişip tahriş olduğunda yaşanır. Bu durum kalça kemiği ağrısına sebebiyet verir.
Tendon iltihabı
Akut kalça ağrısı olarak da adlandırılan kalça ağrısının en yaygın nedenlerinden biri de tendon iltihabı ve tendinittir. Sıklıkla yoğun egzersizden kaynaklanır ve rahatsız edici bir ağrı meydana getirir. Kendiliğinden geçmesiyle bilinir.
Kalça kırıkları
Yaşlı kişilerde, yaşa ve kemiklerin zayıflaması olarak bilinen osteoporoza bağlı olarak gelişen kalça kırıkları şiddetli ağrı oluşturur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Yaralanmalar
Kalça ağrısının nedenleri listesine eklenecek nedenlerden biri de yaralanmalardır. Kalça yaralanmalarına, zorlanma sonucu oluşan yaralanmalar, sporcu yaralanmaları, düşmeler ve trafik kazaları, kalça kası gerilmeleri, kalça labral yırtıkları, kemik kırıkları ve kalça çıkıkları ve kemik tümörleri örnek verilebilir.
Kas veya tendon gerginliği
Tekrarlayan hareket ve aktiviteler, kalçaları besleyen kas ve tendonlara zarar verir, ağrı oluşturur. Kasların aşırı kullanımı sonrası kasların normal çalışma performansı etkilenir ve kalça ağrısı meydana gelir.
Osteonekroz
Kalça kemiğine kan akışının yavaşlaması durumu osteonekroz olarak tanımlanır. Kan akışı yavaşladığında kemik dokusu ölür. Avasküler nektorz olarak da adlandırılan osteonekroz, en sık kalça bölgesinde yaşanır ve kişide ağrı yaşatır.
Snapping kalça sendromu
Özellikle dansçı ve atlet olan sporcularda görülen snapping kalça sendromu, kalçada kırılma ve çatlama hissidir. Bazı durumlarda ağrısız bazı durumlarda ise ağrı meydana getiren bu durum yürürken veya oturulan yerden kalkarken bile gerçekleşir.