meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Kamkat fidanı ne kadar sürede meyve verir?

Kamkat, bir diğer yaygın adıyla kumkuat dünya genelinde bahçelerin popüler sakinlerinden biridir.

AKTUEL 8.08.2023 13:48:00 0
Kamkat fidanı ne kadar sürede meyve verir?

Kamkat Fidanı Genel Özellikleri

Kamkat (Fortunella), Rutaceae familyasına aittir ve bu aile, turunçgil ailesini de içerir. Aslında “Kumquat” olarak da bilinen bu turunçgil türü, özellikle Doğu Asya'da yetişir. Kamkat ağaçları, nispeten küçük ve süs amaçlı bitkilerdir. Genellikle 2.5 ila 4.5 metre arasında büyüyebilirler. Meyveleri, portakalı andırır ancak çok daha küçüktür. Bu meyveler çiğ olarak tüketilebildiği gibi reçel ya da jöle yapımında da kullanılır.

Kamkat Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Kamkat fidanlarının diğer bitkilerden farklı olarak herhangi bir dikim zamanı yoktur. İç mekanda kamkat fidanı yetiştirilecekse belirli aralıklarla saksı değişimine gidilmesi gerekir. Bunun için de uygun zaman bitkinin metabolizmasının yavaşladığı kış mevsimi dönemidir.

Kamkat Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Kamkat fidanını yetiştirmek basit bir süreç olmakla birlikte bazı özel gereksinimler gerektirir. İşte kamkat fidanı nasıl yetiştirilir hakkında bazı temel öneriler:

  • Fidanı Dikme: Kamkat fidanını geniş bir saksıda veya doğrudan bahçenize dikebilirsiniz. İkliminize ve evdeki alana bağlı olarak en uygun olanı seçebilirsiniz. Bahçenizde dikim yapmayı planlıyorsanız, güneş ışığına ve iyi drenaja sahip bir yer seçin.
  • Toprak: Kamkat, hafif asidik ve iyi drenajlı toprakları tercih eder. Toprakta organik madde miktarını artırmak için kompost veya yaprak çürüntüsü ekleyebilirsiniz.
  • Sulama: Kamkat fidanını, toprak kuru olduğunda sulayın. Ancak, aşırı sulamadan kaçının. Kış aylarında, toprak tamamen kuruduğunda sulama yapılmalıdır.
  • Gübreleme: Kamkat fidanını düzenli olarak gübreleyin. İlkbaharda, yeni büyümeyi teşvik etmek için yüksek azotlu bir gübre kullanın. Yazın, meyve oluşumunu teşvik etmek için fosfor oranı yüksek bir gübre kullanabilirsiniz.
  • Budama: Kamkat ağacı genellikle çok fazla budama gerektirmez, ancak şekli korumak ve sağlıklı büyümeyi teşvik etmek için gerektiğinde budanabilir. Budama genellikle ilkbaharda, yeni büyüme başlamadan hemen önce yapılır.
  • Hasat: Kamkat meyveleri genellikle sonbaharda olgunlaşır. Meyveler parlak turuncu bir renk kazandığında ve etleri yumuşak olduğunda hasat zamanı gelmiş demektir.
  • Hastalık ve Zararlı Kontrolü: Kamkat ağaçları genellikle zararlılara ve hastalıklara dayanıklıdır, ancak yaprak lekelenmesi veya böcek sorunları oluşursa, uygun bir mantar ilacı veya böcek ilacı kullanabilirsiniz. Bu sebeple kamkat fidanı özellikle yaz aylarında sürekli gözlenmelidir.

Kamkat Fidanı Kaç Günde Bir Sulanır?

Kamkat fidanının sulanması, iklim ve hava koşullarına bağlıdır. Genellikle, fidan ilk dikildiğinde bolca suya ihtiyaç duyar. Yaz aylarında, genellikle haftada bir kez sulama yeterli olacaktır. Ancak, hava çok sıcak ve kuruysa veya fidan pot içinde büyütülüyorsa, daha sık sulama gerekebilir. Kış aylarında, fidanın sulama ihtiyacı önemli ölçüde azalır. Bu dönemde, toprak kurudukça sulama yapılması yeterli olmaktadır. Sulama sıklığını belirlerken, toprağın nem seviyesini kontrol etmek en iyisidir. Toprağın üst kısmı kuru görünüyorsa, fidanı sulamanın zamanı gelmiş demektir.
Kamkat Fidanı Ne Kadar Sürede Meyve Verir?

Kamkat ağaçları genellikle dikildikten 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlarlar. Ancak, optimal koşullar altında daha hızlı meyve verebilirler.

Kamkat Fidanı Hangi Ay Dikilir?

Kamkat fidanı dikimi için belirli bir dikim zamanı bulunmamaktadır. Bir diğer ifadeyle yılın her ayı kamkat fidanı dikilibilir. Ilıman iklimlerde açık alanda yetiştirilmeye uygun olan kamkat fidanı soğuk iklimlerde kapalı alanda yetiştirilmeye daha uygundur.


Anahtar Kelimeler: Kamkat fidanı kadar sürede meyve verir?

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.5° / 19.5°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim