Tarih: 09.08.2024 09:45

Karadeniz Bölgesi'nde Su Yönetimi: Vali Yıldırım’dan Kritik Açıklamalar

Facebook Twitter Linked-in

Doğu Karadeniz Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı, Trabzon Valiliği A Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Vali Aziz Yıldırım’ın koordinatörlüğünde, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ve Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mahir Özcan katıldı. Ayrıca, Bölge Müdürleri, İl Müdürleri, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Çalışma Grubu Sorumluları ve diğer yetkililer de toplantıya iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Aziz Yıldırım, suyun yönetiminin önemine değinerek, "Hayat su ile başlıyor, 'biz her şeyi sudan yarattık' buyuruyor Rabbimiz. Ancak günümüzde 1,5 milyar insanın temiz içme suyuna ulaşması mümkün olmuyor. Dünya’da 8 milyar civarında insan olduğu söyleniyor ve bunun yaklaşık yüzde 20’si temiz suya erişim sağlayamıyor. Bu durumun organizasyon eksiklikleri kadar, suyu bol bulanların da sorumluluğu olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Karadeniz Bölgesi’nin Türkiye’nin su açısından zengin olduğuna inandığını belirten Vali Yıldırım, "Ancak suyun bol olduğu düşüncesi yanıltıcı olabilir. Türkiye, geçmişte su zengini bir ülke olarak görülüyordu ancak zamanla gerçeklerle yüzleşmeye başladık. Karadeniz’de suyun bol görünmesine rağmen, bu suyu yeterince depolayamıyoruz. Rize ve Trabzon'da suyun depolanamaması, derelerimizin ve su kaynaklarımızın devamlı akmasını beklememize neden oluyor. Seller ve heyelanlar yolların kapanmasına, köprülerin ve menfezlerin tıkanmasına yol açıyor. Bu gibi durumlarla başa çıkabilmek için, büyükşehirlerimiz, ilçe belediyelerimiz, DSİ Bölge ve il teşkilatımız gibi kuruluşlarla işbirliği içinde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Vali Yıldırım, su yönetiminin sadece bir il veya ilçenin değil, havza yönetimi şeklinde ele alınmasının önemini vurgulayarak, "Su yönetiminin planlanması, suyun insanlara zarar vermeden denizlere ulaşabilmesini temin etmek bizim temel görevimizdir. Su yönetimini doğru yapabilirsek, akan su afet değil, bereket ve nimet olacaktır" dedi.

Toplantıda ayrıca, Yönetim Planı ve Taşkın Tahmini, Risk Alanlarının Tespiti, Su Yönetimi gibi konularda sunumlar gerçekleştirildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —