Tarih: 26.02.2023 11:08

Kardeş İstemeyen Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı? Kardeşi Olacağı Çocuğa Nasıl Söylenmeli?

Facebook Twitter Linked-in

İkinci kez ebeveyn olmanın mutluluğunu tadarken aslında sorumluluk duygusunun ikiye katlandığını belirtmekte fayda olacaktır. Çünkü hem çocuğa bunu açıklamanın zorluğu bulunurken, hem de yeni doğan bebeğe ilgi göstermeniz gerekecektir. Kardeşi olacağını öğrenen çocuk, ilginin ve alakanın kendisinden ayrılıp tamamen yeni doğan bebeğe yöneleceğini düşünecektir. Çocuğun bu durumda depresyona girebileceğini, hayata karşı küsebileceğini belirten uzmanlar uyardı. Çocuğunuza kardeşi için yaklaşırken, oldukça sakin bir tavırla ablalık ya da abilik durumunun ne kadar önemli olduğundan bahsetmeniz gerekecektir.

KARDEŞ GELECEĞİ ÇOCUĞA NASIL SÖYLENMELİDİR?

Kardeş geleceğinin çocuğa doğru şekilde açıklayamayan ebeveynlerin şikayetçi olduğu konulardan biri de büyük olan çocuğun kıskançlık triplerine girip, saldırganlaşması, agresifleşmesi, bebeğe zarar vermeye çalışmasının görüldüğü durumlardır. Kardeşine zarar vermeye başlayan çocuklarda evden gitmesi için sürekli bir isteğin varlığından bahseden uzmanlar, kardeşi doğmadan çocuğa annesinin bebek olduğunu ve onunda bir zamanlar bebek olarak, aynı şekilde ilgilendiğini açıklaması gerektiğini belirtti. Çocuğun aile bağına olan güveni hayata karşı olan güvenini belirler, dolayısıyla güvensizlik oluşmayacak ve kıskançlık üretmeyecek şekilde heveslendirilmeye çalışılmalıdır.

Öncelikle çocuğa bu açıklamayı yaparken, sakin ve yalnız olmaya dikkat edin. Konuşurken dikkatli olmaya çalışın çünkü ses tonunuz, jest ve mimikleriniz çocuğun kardeşine olan bakış açısını belirleyecektir. Ayrıca kardeş için çocuktan izin alınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, çocuğun soracağı sorular için de aynı sabrı göstermek zorunda olunması gerektiğini belirtti. Bebeğin gelmesiyle evde olacak güzel olaylar anlatılarak heveslendirilmelidir. 

KARDEŞ İSTEMEYEN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALIDIR?

Öncelikle ebeveynlerin fark etmesi gereken bir konu olduğunu belirten pedagoglar, çocuğa kardeş ilişkisinin iyi yönlerinin anlatılması gerektiğini açıkladı. Bu süreçte bir diğer önemli konu ise çocuğa bu durumu benimsemesi için zaman verilmesiyle, aslında çocukta olumlu bir bakış açısı sağlanacaktır. Ayrıca büyük çocuk çok mutlu olsa dahi kardeş dünyaya geldikten sonra kıskançlığın doğal olduğu ortaya atıldı. Ailelerin bu duruma hazırlıklı olması ve 6 aydan daha uzun süren bir kıskançlığın şiddete dönmesi durumunda ise uzmandan yardım alınması gerektiğinin altı çizildi.

KARDEŞİ OLACAK ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALIDIR?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —