Tarih: 26.02.2023 11:06

Kardeşler Arasında Yaş Farkı Ne Kadar Olmalıdır? Kardeşler Arasında Yaş Farkı...

Facebook Twitter Linked-in

Her bilinçli ve uzman ebeveyn, ikinci bir çocuğu düşündüğünde ilk çocuklarına yaptıkları hakkında  ve onun karakterinin hazır olup olmayacağı hakkında derin düşüncelere dalmaktadırlar. İkinci çocuğun doğumuyla hayatlarında nelerin değişeceği, ne gibi sıkıntıların oluşacağı ya da ne gibi avantajların gün yüzüne çıkacağını, maddi veya manevi nasıl etki ile dünyaya geleceğini düşünürken, aslında en temel soruda ilk çocuğun buna nasıl yaklaşacağı olmaktadır. 

Çocuk daha dünyaya gelmeden önceki annenin ve yakın çevresinin psiko-sosyal durumu, hem dünyaya yeni gelecek bebeği, hem evin diğer çocuklarını hem de ebeveyni çok etkileyeceğini belirten uzmanlar, kardeşin yaşı, cinsiyeti, ailenin çocuk yetiştirme tarzı, sosyal çevresi ve bireysel özelliklerinin çok önemli olduğunu da vurguladı.

KARDEŞLER NASIL ETKİLENİYOR?

Çocukların muhakeme yeteneğinin 8-9 yaşlarında gelişmeye başladığını açıklayan uzmanlar, bu dönemde çocukların iyi ve kötü, yanlış ve doğru ayrımını yapabildiklerini belirtti. Bu özelliğin gelişmesinin ise 11-12 yaşa kadar uzadığı ifade edildi. 

Özellikle bu dönemden önce 3-6 yaş aralığındaki çocuklar rol model olarak anne ve babayı örnek almaktadırlar. Dolayısıyla tüm uygun cinsel kimliklerini, karşı cinsteki ebeveynle özel bağ kurma hayati değer ve önem taşıyacağı kararların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Bu dönemde bir kardeşin varoluşu çocuğun ebeveyne karşı güvensiz olmasına sebebiyet verirken bir yandan da normal olacak gelişimini geriletmektedir. Bu dönemin oyun çağı olması, çocuğun hem ebeveyni hem yaşıtlarıyla oyun oynama ihtiyacını yeterince giderebilmesi için ebeveynine özel olarak ihtiyacı devam etmekte olduğunun altı çizildi.

KARDEŞLER ARASI YAŞ FARKI NE KADAR OLMALIDIR?

Uzmanlar 0 ila 6 yaş aralığındaki çocuğa gelecek bir kardeşin, anne ve babanın ilgisini zorunlu olarak kendine çekeceğinden ve büyük çocuk bunu muhakeme edecek olgunluğa henüz erişmediğinden sorunların ortaya çıkabileceği belirtildi. Bu yaş grubundan okula başlama gibi hayati bir değişim yaşanırken, anne ve babanın ilgisine daha da ihtiyaç duyabilmektedir. En azından bu dönem tamamlandıktan sonra yeni bir kardeşin varlığı daha kolay çocuk tarafından kabul edilecektir. Bu sebeple bir çocuğun 7-8 yaşlarında yeni bir kardeşe kavuşması daha sağlıklı olduğu ortaya kondu. Bu durumda 10 yaşında büyük kardeşle, 2 yaşındaki küçük kardeş arasında daha kalıcı ve sıkı bağlar gözlemlenebilmektedir.

İKİNCİ KARDEŞ NE ZAMAN OLMALIDIR?

Yaş farkı 12-13 sınırlarını aştıktan sonra çocukluktan yetişkinliğe adım atan ergen bireyler ortaya çıkar. Bu ergen bireye gelecek yeni bir kardeşle bağ kurulumu daha da zorlayıcı bir durumdur. Paylaşımsal olarak ortak noktalarının bulunmaması ve ergenlik döneminin kendine has olan tepkileri ve problemleri ile doğru yönlendirilmesi gerekirken, bütün ilgi küçük kardeşte olacağı için kontrol edilmesi zor bir dönem yaşanabilmektedir. Bununla birlikte aslında dikkat çekmek ve yardım isteyen ergenin kafasında bebeğe olan ilginin daha fazla oluşu, ortaya kıskançlık duygusunu çıkaracaktır. Bunun için kardeşler arası yaş aralığını çok fazla uzatmamak en sağlıklı olan olarak kabul görüldü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —