Balık yağı takviyelerinin kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu iddia ediliyor. Ancak yeni bir çalışma bu iddiaların bilim tarafından desteklenmeyebileceğini gösteriyor.
Araştırmalar, daha fazla balık yiyen kişilerin kalp krizi ve felç oranlarının daha düşük olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde, iki önemli omega-3 yağ asidinin kan düzeyleri yüksek olan kişilerde de kalp hastalığı daha az görülüyor.
Ancak besin takviyeleri ile ilgili iki büyük, randomize araştırma, düşük dozda DHA ve EPA içeren balık yağı takviyeleri almanın kalp hastalığı oranını azaltmadığını gösterdi. Balık yağı takviyelerinin bazı meşru rolleri olsa da balık yağı takviyelerinin kalp sağlığınızı iyileştirdiğine dair hiçbir kanıt yok.
Texas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi'nde yapılan yeni araştırma, ABD'deki en büyük 16 perakendeci tarafından üretilen 250'den fazla balık yağı takviyesi için EPA ve DHA dozlarını değerlendirdi. Takviyelerde en az 2 gram EPA ve DHA bulundu. Bu trigliseritin düşürülmesi için etkili bir oran değil.
Yüksek dozda omega-3 yağ asitlerinin yalnızca reçeteyle satılan iki preparatı mevcut: Lovaza ve Vascepa. Her iki ilaç da ciddi derecede yükselmiş trigliseritleri tedavi etmek için ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmış. Her ikisi de takviyelerde bulunandan çok daha fazla omega-3 içeriyor. Buna karşılık, piyasadaki çoğu balık yağı takviyeleri reçeteli ilaçlar kadar sıkı bir şekilde düzenlenmediğinden, genellikle kirletici maddeler veya doymuş yağ gibi diğer zararlı maddeleri içeriyor.
"Takviyeler bir hastalığı önlediğini veya tedavi ettiğini iddia edemez" diyen Kardiyolog Ann Marie Navarre ancak genel olarak bir besin maddesinin vücudun yapısı veya işlevi üzerindeki rolünü tanımlayan yapı ve işlev iddialarında bulunabileceklerini belirtiyor. Örneğin, bazı takviyelerde "kalsiyum güçlü kemikler oluşturur" veya "lif bağırsak düzenliliğini korur." gibi ifadeler bulunabilirken balık yağı söz konusu olduğunda genellikle "kalp sağlığını destekler" veya "beyin fonksiyonlarını destekler" gibi ifadeler bulunuyor.
Navarre, "etiketlerde yaygın olarak yazılanlara rağmen tüketicilerin balık yağı takviyelerinin kalp krizini veya felci önlemediğini bilmesi gerekiyor." şeklinde bir uyarıda da bulunuyor.
Sağlıklı bir yaşam tarzı, haftada 150 dakika hedefiyle düzenli egzersiz yapmak ve doymuş yağlar, şekerler ve işlenmiş gıdalar açısından düşük bir diyet, kalp hastalığı riskini balık yağı takviyelerinden çok daha fazla azaltır.
Omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere hemen hemen her türlü besin maddesini almanın en iyi yolu ise beslenme. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar aynı zamanda protein ve D vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum gibi diğer besinlerle de dolu.