Gelir İdaresi Başkanlığı, kart, şifre ve kodların satışının katma değer vergisi (KDV) kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda açıklık getirmek amacıyla Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı'nı kamuoyunun görüşüne sundu.
Bu taslakla birlikte, kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV uygulamalarının temel kurallarının belirlenmesi hedeflenmektedir. Peki kart, şifre ve kodlara ne zaman, hangi tarihte KDV uygulanacak?
Kart, şifre ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/çeki gibi), sanal ortamda pazarlanan oyun, uygulama, müzik, yayın ve eğlence gibi ürün ve hizmetlerin temin edilmesinde kullanılabildiği gibi, sanal veya fiziki mağazalarda güvenli alışveriş yapılmasında da kullanılabilmektedir.
Bu kart, şifre ve kodlar, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını oluşturabildiği gibi, henüz aktive edilmemiş olsalar bile bunlarla bir başka ürün veya hizmetin temini mümkün olmamaktadır. Bu kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye'de satışı KDV'ye tabidir. Yurt dışı mukimi firmalardan temin edilmesi halinde, KDV'nin Türkiye'de mukim olanlar tarafından beyan edilip ödenmesi gerekir. KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışı mukimi elektronik hizmet sunucularından sağlanması durumunda ise, KDV'nin yurt dışı mukimi firma tarafından beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Ancak, bu kart, şifre ve kodların Türkiye'de satılması durumunda hesaplanan KDV, satıcı firmalar tarafından beyan edilir.
Diğer taraftan, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, kullanıldığında kart, şifre ve kodu çıkaran firma nezdinde bir satın alma hakkı oluşturan, ödeme aracı mahiyetinde olan kart, şifre ve kodların satışı KDV'ye tabi değildir. Bu nedenle, bu tür kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV'ye tabi olmayacaktır.