Tarih: 14.02.2023 16:25

Kediler Neden Etrafa Çiş Yapar?

Facebook Twitter Linked-in

Güne onların sesiyle başlamak, gece yatağımızı onlarla paylaşmak, evden çıkmadan defalarca kez dönüp bakarak vedalaşmak, döndüğümüzdeyse sevgi sırnaşmalarıyla ayrı kaldığımız o saatlerin telafisini yapmak... Bir hayatı bir kediyle paylaşmak, kuşkusuz ki paha biçilemez bir güzellik. Ancak zaman zaman bizi üzen birtakım şeyler de yaşamıyor değiliz. Onlardan biri, kuşkusuz ki can dostlarımızın olur olmadık yerlere çiş yapmaları...

Peki neden?

Kediler niçin tuvalet kaplarının dışındaki bölgelere çişlerini yapıyor?

Kediler, temizlik alışkanlıkları ile meşhur canlılar olsalar da, zaman zaman bocalayabilirler. Tuvalet alışkanlıklarını değiştirmelerinin altında tahmin edemeyeceğiniz motivasyonlar yatıyor olabilir. 

SAĞLIK SORUNLARI

Kedilerin tuvalet alışkanlıklarını ani bir şekilde değiştirdiği durumlarda ilk akla gelen unsurun idrar yolları enfeksiyonu olması gerekiyor. Kediler idrar yolları ile ilgili bir sorun yaşadıkları zaman sorunu doğrudan tuvaletleri ile ilişkilendirmeye ve buna bağlı olarak da tuvalet yaptıkları yeri değiştirmeye meyillidirler. İdrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, idiyopatik sistit gibi üriner sistem sorunları kedilerin tuvaletleri dışında bir yere çiş yapmalarına neden olabilir. Erkek kedi işeme problemi yaşadığında ürolitler yani idrar yolu taşlarından şüphelenilebilir. Sık idrara çıkma, genital bölgenin yoğun olarak temizlenmesi, kedi kumunun normalden fazla eşelenmesi ve tuvaletten farklı bir yere idrar yapma erkek kedilerde idrar taşı oluşumlarının belirtileri arasında yer almaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları yavru kedilerde de meydana gelebilen bir sağlık sorunudur. Bu sorunu yaşayan tüm kedilerde kedi tuvaleti dışında başka bir yere idrar yapma değişimi gözlenebilmektedir.

STRES

Kedinin fizyolojik bir sağlık sorunun olmadığı kanıtlandıysa ve kedi tuvaleti dışında farklı noktalara çiş yapma alışkanlığı devam ediyorsa stres mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir faktördür. Kedinin yaşam alanında köklü değişimler yaşaması, eve yeni bir evcil hayvan gelmesi, sahip değişikliği gibi faktörler kedilerde stresin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra kedi tuvaletinin durduğu yer de kedinin stres yaşamasına neden olabilir. Yüksek sesli, çok aydınlık, dış seslere oldukça yakın olan kedi tuvaletleri kedilerin stres yaşamasına ve buna bağlı olarak tuvalet alışkanlıklarının değişmesine neden olabilir.

KEDİ TUVALETİNİN HİJYENİ

Kedi tuvaletinin düzenli temizlenmesi, yeterli miktarda kum içermesi kedilerin tuvalete konforlu bir şekilde gitmelerinin en iyi yoludur. Özellikle evde birden fazla evcilin yaşadığı durumlarda, tek başına yaşayan bir kedinin yanına ikinci bir kedi geldiği zaman kedi tuvaleti hijyenine ekstra özen göstermek gerekir. Bazı kediler farklı bir kedi ile aynı tuvaleti paylaşmak istemez. Bu durumda paylaşmayı reddetmenin etkili bir yolu evdeki kedi sayısı kadar kedi tuvaleti edinmektir. Fazla sayıda kedi tuvaletine sahip olmak hem masraflar hem de temizliğe ayrılacak zaman göz önünde bulundurulduğunda çok başarılı bir çözüm gibi gözükmese de olmadık zamanlarda tüm yatak takımını değiştirmek, yıkamak zorunda kalmak, halı ve koltuk temizliği ile uğraşmak yerine kedilerin konforunu sağlayacak sayıda kedi tuvaleti edinmek daha etkili bir çözümdür.

KEDİ TUVALETİ MODELİ

Kediler seçicilikleri ve rahatlarına düşkünlükleri ile tanınırlar. Eğer kedinizin kullanmaktan keyif almadığı, içinde rahat hareket edemediği bir tuvaleti varsa tepkisini farklı bir noktaya çişini yaparak gösteriyor olabilir. Kedi tuvaletinin tasarımı içerideki kokuyu hapsedecek şekildeyse yani kapalı ve giriş kapısı oldukça sıkıysa tuvaletin çok sık temizlenmesi gerekir. Bu tür bir tuvalet sık sık temizlenmediği sürece kedinin içine girmek istemeyeceği bir yere dönüşür. Bu durumda kedinin farklı noktaları tuvalet ihtiyacı için tercih etmesine yani bir tür tepki göstermesine neden olur. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —