Kış mevsiminin yaklaşması ve hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle hastalıklar da kapıya dayandı. Hastalıklara deva ve bağışıklık sisteminin şifa kaynağı olan kelle paça çorbasına da talep arttı. Prof.Dr. Canan Karatay'ın ve uzmanlarında tavsiye ettiği koronasavar kelle paça çorbasının kış aylarında bol bol içilmesi gerektiğini uzmanlar da öneriyor. Paça çorbası faydaları duyanları hayrete düşürüyor. Eski enerjiniz ve sağlığınız bir an önce gelsin istiyorsanız; düzenli olarak paça çorbası içebilirsiniz.
KELLE PAÇANIN FAYDALARI:
PAÇA ÇORBASI NE ZAMAN İÇİLMELİDİR?
Sağlıklı bir beslenme düzeni ve beden için her besinin ölçülü tüketilmesi önerilir. En faydalı besinin dahi çok fazla miktarda tüketilmesi sağlık sorunlarına neden olacaktır. Paça çorbasını da düzenli ve ölçülü içmeniz önerilir. Gün içinde özellikle de sabahları 1 porsiyonu aşmayacak şekilde tüketilmesi sağlığınız için olacaktır. Çok fazla tüketilen paça çorbası yağlanmaya neden olur. Eğer sık sık paça çorbası tüketiyorsanız damarların tıkanma riskini yükseltmiş olursunuz.
KELLE PAÇA ÇORBASI NEDİR? NEYDEN YAPILIYOR?
Kelle paça çorbası; küçük ve büyükbaş hayvanların kesilmiş kafa (kelle) ve ayak(paça) bölümlerinden yapılan hafif sıvı et parçalı bir yemektir. Hem ayak hem de kafa kısmında bolca kıkırdak içerdiğinden dolayı vücudun kolejen üretimi arttırarak genç ve dinamik kalmasını sağlar. Hatta oyuncu ve aynı zamanda manken olan Çağla Şıkel, geçtiğimiz günlerde gençlik sırrının ve cildinin kırışıksız olmasının nedenini her sabah 1 kase içtiği kelle paça çorbasına bağlı olduğunu açıklamıştı. Bu kadar faydalı olan ve uzmanlarında içilmesini önerdiği kelle paça çorbasını evde pişirmek istiyorsanız temizliğine ve püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir.
PEKİ KELLE PAÇA NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
4 tane ince sarımsak
1, 5 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı sirke
Yarım çay bardağı limon suyu
Tuz
1 kuzu kellesi
1 parça dana ayağı
YAPILIŞI
Öncelikle koyun kellesi yağlı olduğu için akşamdan suya koyup, beyaz olana kadar aralıklarla 4 defa suyunu değiştirin.
Not: Kelleyi eğer kasaptan aldıysanız, kellenin burun kısmını aşağıya gelecek şekilde vurularak içindeki pisliklerin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Güzelce yıkayarak, düdüklü tencerede 1, 5 litre su ile 1 saat kadar kelle ve ayakları kaynatın.
Düdük sesini duyduktan sonra 1 saat daha kaynatın. Kelle haşlandıktan sonra tepsiye dökerek kemikleri ve etleri ayırın.
Etleri didik didik edip kenara alın. Tencerede unu güzelce kavurun. Üzerine 1 bardak suyu ekleyerek karıştırın. Topaklanan unları süzgeçle ezerek pürüzsüz hale getirin.
Kellenin kaynadığı suyu bu karışıma ekleyerek bir taşım kaynatın ve tuzu ilave edin.
Kaynarken üzerine çıkan köpüğü kaşık yardımıyla alıp atın.
Sosunu hazırlamak için; sarımsakları ezip, sirke ile karıştırın. Limonda ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun...