Birçok balık türünden gelen Omega 3 yağ asitleri sağlık için çok faydalı bir takviye.
İnsan vücudu kendi kendine omega-3 yağ asitlerinin çoğunu yapamaz. Sağlıklı bir beden için bu yağın dışardan alınması gerekiyor. Bu noktada uskumru, ringa balığı, ton balığı ve somon balığı bir hayli önem taşıyor. Çünkü bu balıklar Omega 3 açısından çok zengin...
Ağrı ve şişliği azaltan, kanın kolayca pıhtılaşmasını engelleyen Omega 3 yağ asitleri, trigliserit düzeylerini düşürmek için de kullanılabiliyor. Bu takviyeler bazen kalp sağlığı ve zihinsel sağlık için de doktor tarafından önerilebiliyor.
Yüksek dozda balık yağı kullanımı, bazı kanser hastalarında kilo kaybını yavaşlatıyor, iltihabi romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan siklosporin alan kişilerde ise böbrek hasarını önlüyor.
Balık yağının tek başına veya B12 vitamini veya E vitamini ile birlikte alınması ağrılı regl dönemlerini de iyileştirebiliyor. Ağızdan balık yağı takviyesi almak, kalp yetmezliği olan kişilerde ölüm veya hastaneye yatış riskini azaltabiliyor.
Tabi bu takviyenin bazı yan etkileri de yok değil. Mide ekşimesi, gevşek dışkı ve burun kanaması bu etkilerden birkaçı. Yağlı balıklar cıva gibi toksinler içerir. Kontamine balıkların sık tüketilmesi ise çocuklarda ciddi yan etkilere neden olabilir.
Balık yağı almak bipolar bozukluğun bazı semptomlarını artırabilir. Karaciğerinde yara izi olan kişilerde ise kanama riskini artırabilir.
Ayrıca yüksek dozda balık yağı almak kan şekeri seviyelerini kontrol etmeyi zorlaştırabilir. Bazı kişilerin balık yağı takviyelerine de alerjisi olabilir. Deniz ürünleri alerjisi olanların balık yağı takviyelerinden kaçınmaları veya dikkatli kullanmaları tavsiye edilir.
Balık yağı takviyeleri yetişkinler tarafından 3 ay süreyle, günde 6 grama olmak kaydıyla kullanılabilir. Ancak balık yağı takviyeleri, reçeteli balık yağı ilaçları yerine kullanılamaz. Hangi ürün ve dozun sizin için en iyi olduğunu öğrenmek için doktorunuzla konuşmanızda var.