Tarih: 25.02.2023 16:46

Kimyasal Peeling Nasıl Uygulanır? Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling Ne İşe Yarar?

Facebook Twitter Linked-in

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling, asit bazlı maddeler aracılığıyla cildin soyulması işlemidir. İşlemde tercih edilecek olan asit çeşidi, uygulama derinliği ve seans aralıkları doktorun uygulayacağı tedaviye göre değişkenlik gösterir. İşlemin yapılmasındaki amaç, deri tabakalarında istenen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve yara iyileşmesiyle birlikte tetiklenen kolajen ve elastin üretiminden faydalanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır. Tedavi sırasında deriye, yüzeysel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına yardımcı olan kimyasal bir asit uygulanır. En sık kullanılan kimyasal peeling ajanları ise alfa hidroksi asitler (AHA) (glikolik asit, meyve asitleri, laktik asit), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır. Güzellik dünyasında yaygın olarak uygulanan bu işleme ek olarak son yıllarda pek çok kozmetik markası, uygulamanın popüler hale gelmesiyle birlikte ped, likit ve jel formda kimyasal peeling ürünleri geliştirerek satışa sunar.

Kimyasal Peeling Ne İşe Yarar?

Kimyasal peeling faydaları nedeniyle günümüzde sadece dermokozmetik bazlı tedavilerde değil, aynı zamanda dermatolojik hastalıkların tedavisinde de sıklıkla tercih edilir. Basit ve kolay şekilde uygulanabilen işlem; güneşe ve yaşa bağlı lekeler, ince kırışıklıklar, çiller, hormonal bazlı gebelik lekeleri ile kanser riski taşıyan kabuklu kızarıklıkların iyileştirilmesine katkı sağlar. Ayrıca uygulama aktif akne tedavisinde ve akne izlerinin düzeltilmesinde yardımcıdır. Öte yandan kimyasal peelingin ciltteki yağlanma seviyesini ve gözenekleri azaltma üzerinde de olumlu etkileri vardır. İşlemle birlikte gerçekleştirilen soyulmanın ardından ortaya çıkan yeni cilt dokusu daha parlak, genç ve pürüzsüzdür. 

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Kimyasal peeling işlemi aşağıdaki adımlar takip edilerek cilde uygulanır:

Kimyasal peeling derinlik seviyesine göre 3 farklı sınıfa ayrılır:

Kimyasal Peeling Zararları Nelerdir?

Kimyasal peeling işleminde yüksek oranlı asitler ve içerikler kullanılır. Bu nedenle işlemin mutlaka uzman kişiler ve güvenilir merkezlerde yaptırılması gerekir. Kimyasal peeling zararları arasında alerjik reaksiyonlar, peeling izleri ve kalıcı yanık izleri bulunur. Özellikle cildi hassas yapıda olanlar için işlem bazı kalıcı hasarlara neden olabilir. Özellikle sıcak bahar günleri ve yaz aylarında uygulamadan uzak durmak gerekir. Kimyasal peeling yaptıranlar işlemden sonraki ilk hafta ciltlerinin daha hassas hale geldiğini belirtir. Bu nedenle uygulamadan sonra güneş kremi kullanmak oldukça önemlidir.

Kimyasal Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kimyasal peeling uygulamasından sonra aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir:

Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanmaz?

Kimyasal peeling işlemi aşağıdaki kişiler için uygun değildir:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —