Tarih: 22.06.2023 11:55

Kısmi Emeklilik için Aranan Şartlar Netleşti! Emeklilik Düzenlemesinde SON DAKİKA!

Facebook Twitter Linked-in

Kısmi emeklilik detayları en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. 3600 günle kısmi emeklilik formülü EYT düzenlemesinde kapsam dışından kalanlar tarafından merak ediliyor. Bu düzenleme, esnafın sosyal güvenlik primlerini daha erken sürede tamamlamalarına olanak tanıyarak, emeklilik süreçlerini erkene çekiyor.

Kısmi emeklilik, İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, belirli bir çalışma süresini veya prim gün sayısını tamamlayan kişilere verilen bir haktır. Bu düzenleme, çalışanlara emeklilik öncesi daha erken dönemde kısmi olarak emekli olma imkanı sağlar.

YAŞ ŞARTI SİGORTA BAŞLANGICINA GÖRE DEĞİŞEBİLİR

Kadınlar için kısmi emeklilik yaş şartı 58 iken, erkekler için 60 olarak belirlenmiştir. Ancak yaş aralığı, sigorta başlangıcının 2000 yılından önce veya sonra olmasına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, sigorta başlangıç tarihine göre yaş şartı esneklik gösterebilir.

ÇALIŞMA SÜRESİ VEYA PRİM GÜN SAYISI

Kısmi emeklilik için çalışma süresi veya prim gün sayısı şartlarını karşılamak gerekiyor. Genellikle 15 yıl ve 3 bin 600 gün prim ödeme şartı sağlanması bekleniyor. 

EMEKLİ MAAŞI MİKTARI

Kısmi emeklilikte alınabilecek aylık maaş, en düşük emekli maaşı miktarı kadardır. Örneğin, mevcut en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL ise, kısmi emeklilikle bu tutarı alabilirsiniz. Maaş miktarı, çalışılan süre ve kazanılan primlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

BAŞVURU SÜRECİ

Kısmi emeklilikten yararlanmak isteyenler başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapmalıdır. 

MEMURDA TABAN MAAŞ 22 BİN TL

700 bin kamu işçisi için yapılan zam pazarlığında, işçilerin talepleri karşılanmış, hem taban maaş artmış hem de yüzde 45 civarı zam yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, en düşük kamu işçisi ücretini yaklaşık 12 bin liradan 21 bin liranın üzerine çıkardıklarını açıklamıştı.

Kamu işçilerine yapılan bu zammın ardından memur kesiminde de beklenti oluşmuş, Erdoğan bu konuda da 'Kamu işçilerinde olduğu gibi en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkararak üzerine de enflasyon ve refah payı olarak benzer bir artış yapacağız. Böylece temmuzda en düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar otomatik olarak emekliliklerine de yansıyacak' demişti.

İLK 4 AYDA FARK OLUŞTU

Ocakta açıklanan 6 aylık enflasyon yüzde 15.4 olmuştu. Ancak, hükümet burada ilave artışa gitmiş ve ocak zammını memur ve emekli için yüzde 30'a çıkarmıştı. İlk 4 ayda kümülatif enflasyon yüzde 15.22'ye çıkmıştı. Yani memur ve memur emeklisinin ilk 6 ay için aldığı yüzde 8'lik toplu sözleşme zammının üzerine ilk 4 ayda çıkılmış ve yüzde 7.22 enflasyon farkı oluşmuştu.

Pazartesi günü mayıs enflasyonu ile farkın kesinleşmesine bir adım daha yaklaşılacak. En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması için yasal düzenleme yapılacak. Enflasyon farkının üzerine yapılacak ek artış da yine yasal düzenlemeyle belirlenecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —