Son yıllarda farklı çeşitleri türeyen alerjiler, yaşam kalitesini bir hayli düşürebiliyor. Polen alerjisi, gıda alerjisi ve hayvan alerjisinin dışında bir de bazı kumaşlara karşı gelişen alerjiler var. En yaygını ise polyester alerjisi
Alerjiler, bağışıklık sistemi genellikle zararlı olduğunu düşündüğü bir şeye aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkıyor. Plastikten yapılmış sentetik bir elyaf olan polyester de güçlü bir alerjen.
Çoğu insanda temasla tetiklenen polyester alerjisi, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtilere neden oluyor. Ve ne yazık ki dünyada en çok kullanılan kumaşlardan biri olduğu için bundan kaçmak çok zor. Çünkü çoğu giyside, mobilyada ve yatak takımında polyester kullanılıyor.
Polyester alerjisi olan bir kişinin vücudunun herhangi bir kısmı bu madde ile temas ettiğinde etkilenebiliyor. Dirseğin iç kısmı, diz arkası, derinin kıvrım yaptığı yerlerde yanma veya batma, kuruma veya pullanma, kabarcıklar ve kurdeşen görülebiliyor. Döküntü kırmızıysa, dokunulamayacak kadar sıcaksa, şişmişse, kabukluysa veya sarı veya yeşil sıvı içeriyorsa mutlaka en kısa zamanda doktora başvurmak gerekiyor.
Alerjisi olanların kıyafet veya tekstil ürünü alırken içerik hakkında mutlaka bilgi sahibi olması gerekiyor. Bu mümkün değilse rahatlama sağlamak için bazı ev ilaçları ve soğuk kompres gibi uygulamaları deneyebilirsiniz. Cildi onaran ve koruyan bariyer nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Sürtünmeyi ve kumaşa maruz kalmayı azaltmak için dar giysilerden kaçınmak da seçenekler arasında.
Semptomlar devam ederse alerjik reaksiyonu azaltan ve bağışıklık sistemini baskılayan daha güçlü ilaçlar reçete edecek olan dermatoloğa görünmek gerekiyor.