Yatırım yapmak için araç ve konut alma dönemi geride kaldı. Birçok kişi, yatırım yapma eğilimini bu geleneksel araçlardan yeni ve cazip seçeneklere yönlendiriyor.
Geçmişten günümüze birçok kişi, konut ve araçları tercih ederek yatırım yapmayı tercih etti, ancak günümüzde ekonomik zorlukların gölgesinde, yatırım araçlarında da önemli değişimler yaşanıyor. Ev sahibi olma ve kiracı sorunlarıyla birlikte, araç piyasasındaki kriz de vatandaşları yeni yatırım fırsatları arayışına itti.
Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, konutun artık eski etkisini yitirdiğini belirterek yeni bir yatırım aracını ortaya koydu. Yatırım yapmak isteyen herkes, şimdi ona yöneliyor.
Bir zamanlar yatırım yapmak isteyenlerin öncelikle tercih ettiği ev veya araç, günümüzde yerini yeni seçeneklere bırakıyor. Kira fiyatlarına getirilen yüzde 25'lik zam sınırlaması, konutları yatırım aracı olmaktan çıkarırken ev sahipleri, istedikleri zamı yapamadıkları için evlerini sırayla satışa çıkarıyor.
Ev ve araçlarını satan milyonlarca kişi, yatırım olarak iş yerini tercih ediyor.
Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, "Ev sahipleri, kiracılara istedikleri zammı yapamadıkları için evlerini satılığa çıkardılar. Talep olmadığı için dairelerin prim yapma oranı ve değeri düşük seviyede devam ediyor" açıklamasında bulundu.
Altınay, konutların artık etkili bir yatırım aracı olmadığını belirterek; Trakya bölgesindeki yatırımcıların tercihlerinin konuttan iş yerine kaydığını vurguluyor. Küçük metrekareli olsa dahi fabrika ve sanayi dükkanlarını satın almaya yönelen yatırımcıları örnekleyen Altınay, "Örneğin, 300 metrekarelik bir sanayi dükkanını, metrekaresi 900 dolar ya da 1000 dolar gibi fiyatlarla satın alıyorlar. Bu da toplamda 270 bin dolara denk geliyor. TL cinsinden ise yaklaşık 7 buçuk milyon TL'yi buluyor. Bu 300 metrekarelik işyerini kiraya vermek istediklerinde kira bedeli yaklaşık 1500 dolar oluyor, bu da aylık 50 bin civarında bir rakama denk geliyor. Yatırımcılar, bu miktarı 150 ay içinde amorti ediyorlar." dedi.
Ekim ayındaki kira artış oranlarını değerlendiren Gülcan Altınay, iş yerlerinde mevcut durumda yüzde 55'lik bir artışın yaşandığını belirtiyor.
Konutlarda uygulanan yüzde 25'lik sınırlamanın, yatırımcıları farklı arayışlara ittiğini vurgulayan Altınay, iş yerleri ve sanayi dükkanlarının bütçeye daha uygun olduğunu ifade etti. Altınay, 7-8 milyon liraya daire almak yerine sanayi dükkanı edinmenin daha karlı bir yatırım olarak görüldüğünü aktardı.
Daha geniş bütçeye sahip olan kişilerin büyük metrekareleri tercih ettiğini veya yan yana iki dükkanı satın aldıklarını dile getiren Altınay, büyük iş yerlerinin daha geniş bir sanayiciye veya fabrikaya kiralanabileceğinin de altını çizdi.