Tarih: 05.08.2023 10:57

Korona virüsü Aşının acısı yıllar sonra çıkıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Son zamanlarda kalp krizi vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor ve bu durum halk arasında korona virüsü döneminde yapılan aşılara bağlanıyor. Ancak Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Necati Murat Aksoy, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak bu düşüncenin bilimsel bir temeli olmadığını belirtti.

Doç. Dr. Aksoy, son 50 yıldır kalp krizlerinin en yaygın ölüm nedeni olduğunu ifade etti ve pandemi sonrasında kalp krizi sonucu ölümlerin daha fazla dikkat çektiğini söyledi. Ancak pandemi ve aşıların kalp krizi riskini arttırdığına dair bilimsel bir kanıt olmadığını vurguladı.

Kalp krizindeki artışın, nüfus artışı ve sigara kullanımı gibi faktörlerle açıklanabileceğini belirten Doç. Dr. Aksoy, pandemi ve aşıların kalp krizi vakalarını artırdığına dair ülkemizde veya dünyada herhangi bir bilimsel kanıt olmadığını açıkladı.

Ayrıca, son dönemlerde erken yaşlarda kalp krizi vakalarının görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Aksoy, bu durumun birden çok faktöre bağlı olabileceğini söyledi. Beslenme alışkanlıklarındaki kötüleşme, tütün mamullerinin kullanımı, uyuşturucu maddelerin etkisi ve alkol tüketiminin artması gibi etmenlerin bu artışta rol oynayabileceğini ifade etti.

Virüse veya aşılara bağlı kalp krizinde artış olduğuna dair kanıt yok

Sonuç olarak, kalp krizi vakalarındaki artışın pandemi ve aşılarla doğrudan ilişkili olmadığına dair bilimsel verilerin bulunmadığına vurgu yaptı. Bu durumun birden çok faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıkabileceğini belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —