Kovid-19'un hiç bilinmeyen bir etkisi ortaya çıktı! Enfekte olan kişilerde...

2019 yılında dünyayı etkilemeye başlayan Kovid 19, ardında bazı izler bıraktı.

SAĞLIK 3.01.2024 17:01:00 0
Kovid-19

Kovid-19 hastalığı, öksürük, kronik yorgunluki tat ve koku değişiklikleri gibi birçok kronik sağlık durumuyla ilişkilendiriliyor. Ancak araştırmalar bununla yüksek kolesterol arasında da bir bağlantı olduğunu gösterdi.

Birleşik Krallık'ta yaşayan 40 yaş ve üzeri 9.005 kişiden elde edilen verileri inceleyen 2022 tarihli bir araştırma, COVID-19'a yakalanmayan kişilerin iyi kolesterol düzeylerine sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre bu tip kolesterol, Kovid-19'a yakalanma riskine karşı koruyucu etki yapmış olabilir.

KOVID SONRASI KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR

Ancak kötü haber şu ki, 55.412.462 kişiden elde edilen verileri inceleyen başka bir araştırma, genetik olarak yüksek kolesterole, kalp hastalığına veya her ikisine birden yatkın olanların, COVID-19 ile enfekte olduktan sonra kalp krizi geçirme riskinin daha yüksek olduğunu buldu. 

Yüksek kötü kolesterolü olan kişilerin, hastalıklarının ardından kolesterol seviyelerinde daha kötü sonuçlar elde edildi.

Yüksek kolesterol geçmişi olmayan yaklaşık 52.000 Kovid-19 hastasından elde edilen verilere bakan araştırmacılar, bu kişilerin yüksek kolesterol geliştirme ve bunu düşürmek için ilaca ihtiyaç duyma riskinin, yüksek kolesterol hastası olan kişilere kıyasla daha yüksek olduğunu buldu. 

Uzmanlar, COVID-19'a yakalanmanın kolesterol seviyelerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor. Onlara göre yakın zamanda Kovid-19'a yakalanan kişiler, kolesterollerini kontrol ettirmek ve kolesterol seviyelerini korumaya veya düşürmeye yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri konusunda tavsiye almak için doktorlarıyla konuşmalı.

YÜKSEK KOLESTEROL RİSKİNİ HANGİ FAKTÖRLER ARTIRIR?

COVID-19'un yanı sıra yüksek kolesterol riskini artırabilecek faktörler arasında şunlar yer alıyor:
Kötü ve sağlıksız beslenme şekli: Doymuş ve trans yağların aşırı tüketimi. Doymuş yağ et ve tam yağlı süt ürünlerinde bulunur. Trans yağlar paketlenmiş atıştırmalıklarda ve tatlılarda bulunur.
Hareketsizlik: Egzersiz vücudun HDL kolesterol seviyelerini artırır.
Alkol tüketimi: Aşırı alkol tüketimi toplam vücut kolesterol düzeyini artırır.
Obezite: Obezite de yüksek kolesterol riskini artırır. 
Yaş: Yüksek kolesterol herkesi, hatta küçük çocukları bile etkileyebilir. Ancak 40 yaş üstü kişilerde daha yaygın.