Merkez Bankası'nın pazartesi gününden bu yana aldığı bir dizi karar bankaların tüketicilerine sundukları ürünlerde kısıtlamaya ve faiz artışlarına neden oldu. Bazı bankalar kredi kartı taksitli nakit avans uygulamasını durdururken, t?
Merkez Bankası haftanın ilk üç gününde üç yeni adım attı. Atılan adımlar sonrası bankalar kredi kullanma koşullarını zorlaştırdı. Ayrıca bankalar kredi kartı nakit avans kullanımını da azaltıyor.
Merkez Bankası bu hafta bazı yeni düzenlemelere gitti. İlki pazartesi günü nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik gerçekleştirildi. Bu iki tüketici işlemi için bankalar artık ek menkul kıymet tesis edecek. Bankalar bu nedenle çoğu kredi kartı için taksitli para kullanımını durdurdu. Merkez'in salı günkü adımı döviz ile ilgili oldu. Bankalar için daha önce yüzde 5 olan TL dönüşüm şartı, yüzde 10'a çıkarıldı. Oran 28 Temmuz itibarıyla yüzde 30'a çıkarılacak. Bu adımdan bir gün sonra, bankaların döviz alım limiti de düşürüldü. Bankalara sözlü olarak bildirilen düzenleme ile günlük alım limiti yüzde 25 azaltıldı. Bankalardan, firmaların acil olmayan döviz taleplerini de vadeli sözleşmelere yönlendirmeleri istendi.
Piyasa uzmanları çoğu bankanın kredi vermeyi zorlaştırdığını belirtiyor. Kredilerde faiz oranı bazı bankalarda aylık yüzde 3'e yaklaşırken, limitler düşürüldü. Ticari tarafta ise pek çok şirketin krediye erişemediği ifade ediliyor.
Merkez Bankası'nın gönderidği yeni uygulama talimatında nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarıyla ilgili menkul kıymet düzenlemesinde sınırı da belirlendi. Yeni uygulama talimatına göre nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarında 15 bin TL'ye kadar olan kısım menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. TCMB, seçimlerden hemen sonra gönderdiği talimatla bu ürünler için de menkul kıymet düzenlemesi yükümlülüğü getirmişti. TCMB'nin bu talimatının ardından bankalarda nakit avanslar ve kredili mevduat hesaplarına sınırlama getirilmişti.