Firmalar veya bireyler borçlandıkları zaman kredinin anaparasını veya faizini ödemeyebilirler. Bu tür bir ödenmeme hali ise kredi riski kavramıyla açıklanır. Kullanılan kredilerin kişi ya da firma tarafından olması fark etmeksizin ödenmeme ihtimali kredi riskidir. Bu kredi riski durumunun ortaya çıkması halinde kredi kullandıran banka zarara uğrar. Risk ihtimalinin oluşması ise temerrüt olarak isimlendirilir.
Bu tür gelişmelerde bankalardaki sermaye ihtiyacı artış gösterir. Diğer yandan kredi verme problemleri meydana gelir. Kredi kullanacak birey en azından almış olduğu kredinin faizini veya anaparasını ödeyebileceğini, kredi kullanmak istediği kuruma kanıtlamak zorundadır.
Herhangi bir özel veya tüzel kişinin, bankadan kullandığı kredinin anaparasını veya faiz kısmını ödeyememe ihtimali bulunur. Bu ihtimal kredi riski olarak karşımıza çıkar. Farklı kredi riski çeşitleri mevcuttur.
Kredi riski, kredi kullandıran bankalar için oldukça önemli bir detaydır. Çünkü kredi ödemesini yapmayan kişiler, bankanın mali durumunu da riske atmış olurlar. Bu yüzden kredi almak isteyenlerin gösterdikleri teminatlar ve finansal geçmişleri, esasen kredi notları açısından önem arz eder.
Kredi riskinin doğru bir şekilde yönetilebilmesi için riskin ölçülmesi gerekir. Kredi riskini tespit etmek adına kredi kullanan kişinin ödeme gücü baz alınmaktadır. Kredi kullandıran taraf, kredi riskini ölçerken borçluyla ilgili bazı noktalara dikkat eder. Borçlu kişinin sermayesi, kredi durumu, geri ödeme kapasitesi ve çeşitli teminatları değerlendirilir. Bankalar, kredi talebinde bulunan bireyin veya firmanın finansal geçmişlerini kontrol etme olanağına sahipler. Bu imkan dahilinde kredi riski ölçümü gerçekleştirilir.