Tarih: 20.07.2024 08:08

KTÜ Öğrencisine UDHAM'dan Büyük Ödül

Facebook Twitter Linked-in

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Uğurcan Demirci, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanlığı tarafından organize edilen “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversitelerarası Ar-Ge Yarışması”nda, Havacılık Kategorisi’nde ikincilik ödülü kazandı.

Ödül törenine katılan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Uğurcan Demirci'yi özgün bilimsel çalışması için tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Çuvalcı, “Geleceğimizin teminatı genç beyinlerimizin özgün fikirlerini harekete geçirmeyi amaçlayan bu yarışma ve benzeri oluşumlar sayesinde ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu onların elinde şekillenecektir.” ifadelerini kullanarak, süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Uğurcan Demirci’nin ödül kazanan “Prefabrik Havaalanı Pisti ve Birleşim Yerlerin Tasarımı” başlıklı projesi, KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Vefa Akpınar danışmanlığında hazırlandı. Projede, prefabrik beton kaplama kesit tasarımlarının İHA yüklerini taşıyabilecek kapasitede olduğu tespit edildi. Araştırma, 20 cm uzunluğunda ve 2.5 cm çapında kayma donatılı prefabrik uygulamanın en az gerilme ve oturma oluşturduğunu ortaya koydu. Acil durumlarda devre dışı kalan havaalanlarına alternatif olarak, 30 saat içinde F-16 ve İHA hava ulaşım araçları için en uygun pistlerin yapılabileceği gösterildi.

Projenin amacı, 30 saat gibi kısa sürede insansız hava araçları (İHA), F-16 uçakları ve benzer tip hafif hava araçları için havaalanı inşasını mümkün kılmak ve prefabrik üstyapı plakların birleşim yerlerinde oluşması beklenen düşey deformasyonları minimize edecek kesit tasarımlarını tespit etmektir. Ülkemize karşı gerçekleştirilebilecek saldırılarda, lojistik önceliğinden dolayı ilk bombalanacak yerlerin havaalanı pistleri olması, bu ulaşım üstyapılarının kullanım dışı kalma riskini artırmaktadır. Bu şartlarda, mevcut havaalanı veya uygun görülen sahalarda hazır halde bulundurulacak prefabrik beton plaklar kullanılarak 30 saat gibi kısa sürede havaalanı inşası mümkün olacaktır. Türkiye’de olağanüstü durumlarda acilen havaalanı pistlerinin yapılması üzerine teknik şartnameler bulunmamakla birlikte, bu tür projelerle bu alanda geliştirilecek çalışmalara öncülük edilmesi hedeflenmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —