Tarih: 26.06.2023 11:56

Kurban Etini Lifli Gıdalarla Tüketin!

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Bayramı’nda et tüketirken yapılan hatalar beklenmedik rahatsızlanmalara neden olabiliyor. Bayrama iki gün kala KARAR okurlarını bilgilendiren İstanbul Cerrahi Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü’nden Dyt. Sena Nazli, etin uygun şekilde kesiminden pişirilmesine, tüketim miktarından yanında hangi besinleri almamız gerektiğine kadar A’dan Z’ye kurban eti hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Dyt. Nazli, öncelikle kronik hastalığı olanlar kadar sağlıklı bireylerin de eti dikkatli tüketmesi gerektiği uyarısında bulunarak, “Bayramlarda geleneksel olarak şeker, tatlı ve et tüketimi miktarı artmaktadır. Bu dönemde özellikle kronik hastalıklara (diyabet, hipertansiyon, kalp-damar, bağırsak hastalıkları) sahip kişiler dikkatli olmalıdır. Sağlıklı bireylerin de bu hastalıklardan korunmak adına, fazla tüketimi zarar verecek bu besinleri kısıtlı tüketmeleri gerekir” dedi.

kjihuji.jpg

Dyt. Sena Nazli

İLK GÜN DİNLENDİRİN

Kurban etinin ilk gün mutlaka dinlendirilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Dyt. Nazli, şunları aktardı:

“Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra tüketmeden önce bir süre dinlendirilmelidir. Kesimden sonra kasların kasılmasıyla geçici bir sertlik oluşur ve buna ‘’rigormortis’’ denir. Rigormortis, etin cinsi ve sıcaklığa bağlı olarak 12-36 saat kadar sürebilir. Bu nedenle kurban eti ortalama 24 saat bekletmeden tüketilmemelidir. Öncelikle kesildikten sonra güneş görmeyen serin bir yerde 4-5 saat bekletildikten sonra porsiyonlanıp 3 ila 5 derecede buzdolabına konarak 24 saati tamamlaması beklenmelidir. Etin sindirimi diğer besinlere kıyasla zaten daha zordur. Dinlendirilmeyen et yumuşamayacak ve sert kalacaktır. Bu da sindirimi daha da zorlaştırarak şişkinlik, ishal, kabızlık gibi bağırsak problemlerine yol açabilir.”

LİFLİ GIDALARLA TÜKETİN

Dyt. Nazli, kurban etinin sağlıklı tüketimine dair de “Bir sonraki gün etinizi tüketirken sindirimi kolaylaştırmak adına yanında mutlaka lifli gıdalar (özellikle sebze ve kurubaklagiller) tüketmelisiniz. Doymuş yağı zaten yüksek miktarda içeren bu besinin yanında başka bir yağlı besin veya kızartma tüketmemelisiniz” ifadelerini kullandı. Uygun pişirme yöntemlerine de değinen Dyt. Nazli, şunları aktardı:

“Her zaman söylediğimiz gibi pişirme yöntemi bir besinin sağlıklı veya sağlıksız olmasını etkileyecek en önemli kriterdir. Etinizi pişirirken sağlıklı pişirme yöntemlerini (haşlama, güveç, fırın gibi) tercih etmelisiniz. Kavurma tüketmek isterseniz de eti kendi yağı ile yağ eklemeden kısık ateşte pişirebilirsiniz.”

AŞIRISI KALBE ZARAR

Dyt. Nazli, son olarak şu uyarıda bulundu:

“Kurban bayramı dışında da kırmızı et tüketimi sıklığının fazla olması kolesterolü yükseltebilir ve kalp-damar hastalıklarına sebep olabilir. Bu nedenle her zaman kırmızı et tüketiminin kısıtlı olması gerektiğini unutmayınız.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —