Tarih: 30.12.2023 11:07

Kutup ayılarının eriyen dünyası

Facebook Twitter Linked-in

Kuzey Kutbu coğrafi konum, denizcilik faaliyetleri, ticaret rotaları, aşırı avlanma, madencilik, petrol ve gaz arama çalışmaları, insan kaynaklı kirleticiler, okyanus sularındaki plastik atıklar gibi sebeplerle dünyada küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen alan olurken, ısınan bölgedeki buzullar hızla erimeye devam ediyor.
Ulusal Bilimsel Arktik Araştırma Seferi ekibi Kuzey Kutbu’nda yaptığı çalışmalarla dünyanın geleceği için çözüm yolları arıyor.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan ve nesli tükenme tehdidi altında olan türlerin yer aldığı Kırmızı Liste’de "hassas" statüsünde bulunan dünyadaki en büyük kara etoburu olan kutup ayılarının, Kuzey Kutbu'ndaki erimenin devam etmesi sonucu nesillerinin tükeneceği öngörülüyor.
Kuzey Kutbu’nda yaşayan halkalı foklar, kutup ayıları için önemli avlardan biri olarak biliniyor.
Halkalı fokların avlanırken ve avcılardan saklanırken ihtiyaç duyduğu deniz buzlarının erimesi ise onları kutup ayıları için kolay bir av haline getiriyor.
Antarktika kıtasında ise durum farklı değil. Küresel iklim değişikliği Beyaz Kıta’nın simge canlısı İmparator pengueninin varlığını tehdit ediyor. Dünyada 650 binin üzerinde bir popülasyona sahip olan tür, dünyanın ısı dengesinin bozulması, sera gazları ve karbon emisyonu, deniz buzlarının erimesi ile yeni bir evrimsel sürece girmek zorunda kalabilir. Isınma devam ederse 2050 yılında Güney Okyanusu ve Antarktika'daki imparator penguenlerinin sayısının yüzde 26 ila 47 oranında düşmesi bekleniyor.
Dünyada arktik elçilik merkezleri olarak tanımlanan hayvanat bahçeleri, akvaryumlar ve doğal yaşam parkları nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan kutup ayıları için önemli bir kurtarıcı olarak görülürken, bazı bilim insanları ise kutup ayılarının, hayvanat bahçelerinde bulunmalarına karşı çıkıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —