Lavanta Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Lavanta Bitkisi Nasıl Demlenir?

Lavanta otu veya Lavanta dediğimiz bitki uzun yıllardır kozmetik, ilaç, gıda gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Uzmanlar, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan Lavantanın hamilelikte kullanılmamasını tavsiye ediyor. Bu mak

AKTUEL 19.02.2023 15:09:05 0
Lavanta Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Lavanta Bitkisi Nasıl Demlenir?

Kokusuyla insanı mest eden lavanta çiçeği, hem aroması hem de sağlığa olan faydaları sebebiyle tercih edilmektedir. Lavanta çayı faydaları arasında insan bedeni üzerinde sakinleştirici etkisi olmakla beraber, bu bitki çeşitli kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Hatta yemekler için bile aromatik bir tat olarak görülmektedir.

Geçmişten beri insanların pek çok alanda kullandığı lavanta bitkisi, antibakteriyel ve antifungal yapıdadır. Bu anlamda toplumlarda çeşitli sebeplerle kullanıldığı gibi kas spazmları, uyku bozuklukları ve antidepresan sorunlarına da çare olarak görülmekteydi. İnsanlık, tarih boyunca bu çayı cilt güzelliği için kullanmış ve bu bitki, mumyalama işlemlerinde bile başrol oynamıştır. Çeşitli ülkelerde ruhsal sıkıntılar için de lavantaya başvurulmaktadır. Peki günümüzde lavanta çayı ne işe yarar?

Lavanta Çayı Nasıl Yapılır? Lavanta Çayı Nasıl Demlenir?

Lavanta çayı faydaları açısından çok özel bir bitkidir. Bu sebeple belli dakikalar tutularak demlenmesi daha efektif olacaktır. Aynı zamanda doğru demleme tekniği, tadını da dengede tutarak lezzetli bir içim sağlar. Peki lavanta çayı nasıl demlenir?

Bu bitki çayını hazırlarken kesinlikle içme suyu önerilmektedir. Tek kişilik hazırlamak için bir su bardağı içme suyunu kaynatmakla başlamalısınız. Su kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı kurumuş lavantayı içine ekleyebilirsiniz. Ardından ocağınızın altını biraz kısmalısınız. Kurumuş lavanta değil, hazır poşet lavanta çayı da aynı etkiyi verecektir. Lavanta çayının demleme süreci 6 dakikadır.

Yeterli süre dolduktan sonra çayın ılınması beklenir. Sonrasında güzelce süzülerek içime hazır hale gelecektir. Poşet olarak kullanılan bitki çaylarında süzme işlemine gerek yoktur. Ancak bilmenizi isteriz ki lavanta çayı faydaları açısından aç karnına içilmelidir. Bu anlamda sabah kalkınca tercih edilebileceği gibi akşam yemeğinden 2 saat sonra da içilebilmektedir.

Eğer bitki çayları damak zevkiniz için acı geliyorsa tatlandırmak amacıyla bal kullanmanız önerilmektedir. Lavanta çayı faydaları için herhangi bir tatlandırıcı madde ya da şeker kullanılmamalıdır. Çünkü bu durumda çayın etkisi azalacak ve yarar seviyesi düşecektir. Daha aromalı bir tat için limon da kullanabilirsiniz. Eğer lavanta çayı kullanma sebebiniz tedavi amaçlı ise bu kürü 15 günün üzerine çıkarmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.