meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Melisa Çayının Zararları, Melisa Çayı Zararlı mıdır?

Melisa çayı sakinleştirici etkisiyle bilinir. Sırf bu etki için melisa çayı içen birçok insan var. Bu yazıda melisa çayı nedir? Limon Balsamı Çayının Faydaları Nelerdir? Sorularınızı yanıtladık.

SAĞLIK 25.02.2023 12:16:17 0
Melisa Çayının Zararları, Melisa Çayı Zararlı mıdır?

Melisa çayı nedir?

Melisa çayının bitkisi yabani olarak yetişmektedir. Genellikle Akdeniz Bölgesi’ne kıyısı olan yerlerde yetişen bu bitki, bal bitkisi olarak da adlandırılmaktadır. Melisanın yaprakları yaz aylarının sonuna doğru açmaktadır. Beyaz renkte olan melisa yaprakları kurutularak kullanılmaktadır. Kurutulan bu yaprakları demleyerek, bitki çayı şeklinde melisayı tüketebilirsiniz.

Melisa çayının tiryakileri, kurutulmuş melisa yapraklarının arasına birkaç parça limon kabuğu atarak kullanmaktadır. Bu sayede melisa çayının tadını daha güzel yaptıklarını düşünmekteler. Melisa sağlık konusunda, özellikle sinir sistemi sağlığı, çok faydalı bir bitki çayıdır. Fakat melisa çayının günde 3 ya da 4 fincandan fazla tüketilmemesi tavsiye edilmemektedir. Ayrıca melisa çayı fiziksel gelişim sürecini yavaşlatabilir, hatta durdurabilir. Bu yüzden 16 yaşından küçük çocukların melisa çayı tüketmesi, fiziksel gelişim süreci açısından tehlike arz etmektedir.

Melisa çayının sedatif etkisi özelliği uyku getirebilir. Bu yüzden melisa çayı, günün akşam saatlerinde içilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca hamilelerin ve kronik kalp hastalıklarına sahip olan kişilerin melisa çayı tüketmeden önce, doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Bununla beraber melisa çayı içindeki bileşenler bazı ilaçlarla etkileşime girip, vücudunuz için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle melisa çayını içmeden önce eczacınızdan belli başlı bilgiler almalısınız.

Melisa çayının faydaları nelerdir?

melisa çayı denince akla ilk olarak sinir sistemine olan faydası gelmektedir. Melisa çayının sedatif etkisi, sinir sistemini yatıştırmakta. Bu sayede stres seviyelerini düşürürken, sinirsel kökenli çarpıntıların önüne geçmektedir. Bu özellikleri sayesinde günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Ayrıca melisa çayının sedatif etkisi, uyku sorunlarına da iyi gelmektedir. Her gece saat 23.00 sularında içeceğiniz bir fincan melisa çayı, uykunuzu düzenlemeye yardımcı olacaktır.

Melisa çayı vücudu kuvvetlendirir. Düzenli melisa çayı içen kişilerin, gün içinde daha dinç bir görüntü sergilediği gözlenmiştir. Bununla beraber midedeki hazımsızlık sorunlarına iyi gelen melisa çayı, bağırsakları da çalıştırarak, kabızlık gibi sorunların önüne geçmektedir. Eğer yemeği fazla kaçırdıysanız, bir fincan melisa çayı içmeniz, sindirimi kolaylaştırıp karnınızdaki şişkinliği alacaktır. Bunlarla beraber melisa çayı sinir sistemini yatıştırdığından, doğal bir ağrı kesici olarak kullanılabilir. Melisa çayı migren sebepli baş ağrıların da şiddetini azaltmaktadır.

Melisa çayının yaz aylarında içilmesi, özellikle güneşlenecek kişilerin içmesi önerilmektedir. Çünkü melisa çayının içindeki bileşenler, cildimizi güneşteki zararlı UV ışınlarından koruyacaktır. Melisa çayının cilde başka bir faydası ise, içindeki tuzlar ve yağlar sayesinde cildimizdeki kırışıklıkları gidermesi. Bu sayede melisa çayı, yaşlanma belirtilerinin önüne geçer. Ayrıca melisa çayı cildi yenileme özelliğine sahiptir. Ciltteki lekeleri kapatan ve yara izlerini yok eden melisa çayı, cilt tonunu dengelememize yardımcı olmaktadır.

Melisa çayının bilişsel etkileri de bulunmaktadır. Düzenli melisa çayı içilmesi, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürürken hafızayı da güçlendirmektedir. Melisa çayı uykudan önce içildiğinde, melisa çayının sedatif etkisi özelliği beynimizin daha rahat dinlenmesini sağlamaktadır.

Melisa çayı zararlı olabilir mi?

Melisa çayı günde 3 ya da 4 fincandan fazla içilmemesi gerekmektedir. Melisa çayının fazla kullanımı vücut ısısını arttıracaktır. Bu yüzden soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılması önerilmemektedir.

Melisa çayı sindirim sistemini çalıştırmaktadır. Eğer fazla melisa çayı tüketirseniz, ishal gibi sindirim problemlerine yakalanabilirsiniz. Ayrıca ishal ile beraber şiddetli bir karın ağrısı da sizleri beklemekte. Eğer bitki aylarına alerjiniz varsa, vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Melisa çayı yüzünden görülen alerjik reaksiyonlardan en çok görüleni ise, ağızda çıkacak yaralardır.

Melisa çayı idrar yolları için yoğun olabilmektedir. Bu yüzden çok fazla melisa çayı tüketimi, ağrılı idrara çıkamanıza sebep olabilir.

Eğer genel olarak düşük tansiyonlu biriyseniz, melisa çayı içmemelisiniz. Çünkü hali hazırda düşük olan tansiyonuzu, melisa çayı diplere çekecektir. Bu durum da kan akışını yavaşlatıp, bayılmanıza neden olabilmektedir.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

25.1° / 21.1°

DEVA PARTİSİNDE NÖBET DEĞİŞİMİ RİZE İL BAŞKANI OLDU

CHP RİZE'DE YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday