Menenjit, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ciddi ve hızlı ilerleyen bir enfeksiyon hastalığıdır.
Menenjit hastalığının belirtileri yaş ve enfeksiyon türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, bulantı ve kusma, ışığa karşı hassasiyet, bilinç bulanıklığı, kasılmalar, bıngıldakta şişlik gibi belirtiler görüldüğünde acilen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Menenjit, özellikle bakteriyel ve viral türleriyle kişiden kişiye bulaşabilir. Öksürük ve hapşırıkla yayılan damlacıklar, yakın temas ve ortak kullanılan eşyalar bulaş yolları arasında yer alır. Mantar kaynaklı menenjitler genellikle bulaşıcı değildir.
Bakteriyel menenjit durumunda hastanın acil olarak hastaneye yatırılması ve yüksek dozda antibiyotik tedavisi gereklidir. Viral menenjit genellikle hafif seyreder ve destekleyici tedaviyle iyileşir. Tanı için lomber ponksiyon yöntemi kullanılarak beyin omurilik sıvısı incelenir.
Menenjit riskini azaltmanın yolları arasında aşılama, kişisel hijyenin korunması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve kalabalık ortamlardan kaçınılması bulunmaktadır.