24 Kasım haftasında Merkez Bankası rezervleri, önceki rekoru geride bırakarak tarihi bir zirveye ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, merkez bankası rezervlerini artırmaya yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 24 Kasım haftasında yayınlanan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri verilerine göre, merkez bankasının toplam rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 136 milyar 493 milyon dolara çıktı.
Bankacıların tahminlerine göre, Merkez Bankası tarafından yeni bir rekora tanıklık edilecek.
Merkez Bankası'nın yayımladığı Haftalık Para ve Banka İstatistikleri, mayıs sonundan itibaren 38 milyar dolarlık bir artışla 136,5 milyar dolar seviyesine çıkarak tüm zamanların zirvesini gördü. Reuters'ın beş bankacının katılımıyla gerçekleştirdiği yeni değerlendirmelere göre, geçen hafta rezervlerin 3.5-3.8 milyar dolar arasında bir artış yaşandığı belirlendi.
Seçim sonrasında, TL'nin seviyesini belirlemek için rezerv satışlarına son verilmesiyle birlikte, rezervlerde başlayan artış, haziran ayından bu yana sürdürülüyor. Bu önemli adımın etkisi, TCMB analitik bilanço verileri ve öncü göstergeler aracılığıyla hesaplanıyor.
Resmi veriler ise perşembe günü saat 14:30'da açıklanacak.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, İSO toplantısında Merkez Bankası rezervleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erkan, yakın dönemde rezervlerdeki artışta batılı fon girişlerinin etkisinin görüldüğünü ifade etti. Gelecek dönemde rezervlerdeki artışı sürdürerek, TL varlıklara olan dış talebin ülkemiz için en etkili şekilde gelişimini sağlama konusunda kararlı olduklarını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, katıldığı bir canlı yayında, "Eleştiriler doğru değil, sermaye girişi güçlendi. Türkiye'nin hikayesi güçlü ve ayrışıyor. Kalıcı olarak Türkiye'nin rekabet gücünü artırmaya odaklı bir program üzerinde çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
Bakan Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin rezervleri Mayıs'tan bu yana 36 milyar dolar arttı, güven olmazsa bu mümkün değil. Kur oynaklığı Kasım'da bu yüzde 8'e kadar düştü, Türkiye kur oynaklığının en düşük olduğu ülkelerden biri haline geldi. Büyük merkez bankaları çok büyük ihtimal faiz indirimine başlayacak, bu küresel risk iştahını artıracak, Türkiye'ye ilgi daha da artacak, gelecek yılın ikinci yarısından kastım bu."
Diğer taraftan, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'ye dair kararını duyurdu.
Kredi notunu "B" olarak doğrulayan kuruluş, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Aynı zamanda, OECD 2023 Türkiye büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e yükseltti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, GSYH 2023 yılı üçüncü çeyrek ilk tahminine göre, zincirlenmiş hacim endeksi geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 5,9 artış gösterdi.
Beklenti 5,19 şeklinde olacağı yönündeydi.