Tarih: 12.08.2023 10:50

Meteor yağmurları için geri sayım başladı!

Facebook Twitter Linked-in

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, bu hafta sonu gökyüzünde gözlemlenebilecek yoğun meteor yağmurunu duyurdu. Bu olayın ışık kirliliğinden uzak bölgelerde izlenebileceğini ve bu sene Ay'ın olmaması nedeniyle gökyüzünün daha karanlık olacağını belirtti.

Astronomi meraklıları, 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece boyunca Türkiye semalarında yoğun meteor yağmurunu gözlemleyebilecekler. Kılıçoğlu'na göre, yağmurun en yoğun olduğu saatler cumartesiyi pazara bağlayan gece 23.00 ile 01.00 arasında gerçekleşecek.

Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu ayrıca, meteorların Dünya için herhangi bir tehlike oluşturmayacak kadar küçük boyutlarda olduğunu vurguladı. Bu meteor yağmurlarının aslında Dünya'nın meteorların olduğu bölgeden geçtiğini ve bu yılki gözlemlerin, Ay'ın sabaha karşı doğmasından dolayı gökyüzünün daha karanlık olacağı bir döneme denk geldiğini açıkladı.

Kılıçoğlu şu şekilde konuştu: "Meteor yağmurları, Güneş Sistemi'ni ziyaret etmiş kuyruklu yıldızların bıraktığı artıkların Dünya'nın yörüngesini kestiği zaman meydana gelir. Dolayısıyla, meteorlar yere düşmez, Dünya bu artıkların etrafından geçer. Bu sene yaşanacak meteor yağmurunda Ay'ın olmaması, gökyüzünün daha karanlık olmasını sağlayacak ve bu da meteorları daha net gözlemlememizi sağlayacak."

Astronomi meraklıları için önemli bir detay, gökyüzündeki görsel şöleni gözlemlemek için şehir ışıklarından uzak bir nokta seçmeleri gerektiğidir. Kılıçoğlu, "Gözlem için tek önemli kriter, gökyüzünün ışık kirliliğinden uzak olmasıdır. Şehir ışıklarından uzak bir bölgeye gitmek ve gece boyunca gökyüzünü izlemek, meteor yağmurlarını takip etmek için yeterlidir. Meteor yağmurları, teleskopla değil çıplak gözle gözlemlenebilecek bir gök olayıdır" dedi.

Kılıçoğlu, tüm uzay meraklılarını Ankara Üniversitesi'nin Gölbaşı İncek'te bulunan Kreiken Rasathanesi'nde gerçekleştirilecek olan Meteor Yağmuru Gözleme Etkinliği'ne davet etti. Ayrıca, etkinlikte saat 21.00'de başlayacak olup, astronomi meraklıları teleskopla Satürn gezegenini de gözlemleme fırsatı bulabilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —