Merkez Bankası'nın politika kararları ve dönüşüm hedeflerinin etkisiyle TL mevduat faizlerinde bir düşüş yaşanmaya başlandı. İşte detaylar:
Geçtiğimiz hafta kamu bankalarında yaşanan 3 puanlık gerileme sonucunda TL mevduat faizleri yüzde 38'e düştü. Bu oran, önceki hafta yüzde 41 seviyesindeydi. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşlerinde uygulanan avantajlı faiz uygulamasının da sona erdiği belirtildi.
Merkez Bankası'nın KKM dönüşüm hedeflerini tutturmasıyla birlikte TL mevduat faizlerinde düşüş yaşanmaya başladı. Bankacılık kaynaklarına göre, KKM dönüşlerinin yüzde 90'ından fazlası TL mevduata dönmüş durumda. Kredi talebindeki yavaşlamanın da etkisiyle TL mevduat faizleri uzun bir aranın ardından yeniden düşüşe geçti. Merkez Bankası verilerine göre, 3 ay vadeli TL mevduat faizi 6 Ekim'de ortalama yüzde 45,49 iken, 13 Ekim'de yüzde 44,62'ye geriledi.
Dünya gazetesinin bankacılık sektöründen elde ettiği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta cuma günü, kamu bankalarında geçerli olan TL mevduat faiz oranları yüzde 41 seviyesinden yüzde 38'e çekildi. Özel bankalarda ise TL mevduat faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişkenlik gösteriyor.
Merkez Bankası'nın perşembe günü gerçekleştireceği faiz toplantısının ardından TL mevduat faizlerinin nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor. Ekonomistler, Merkez Bankası'ndan 500 baz puanlık bir faiz artışı öngörüyor. Ayrıca, Merkez Bankası, bankalara Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL'ye aylık dönüşüm hedefini yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltmişti.
Vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu. 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu. Bankacılık kaynakları bu düzenlemeler sonrası bankaların birçoğunun hedefleri tutturduğuna ve kredi talebindeki azalmanın da etkisiyle TL mevduat faizlerini indirmeye başladığını belirtiyor.