Tarih: 21.07.2023 11:28

Meyve ve Sebzeleri Yıkamada Daha Etkilisi Yok!

Facebook Twitter Linked-in

Pazardan veya marketten aldığımız sebze meyveler artık doğal hallerinden oldukça uzakta. Çoğu ilaçlı olan bu gıdaları bol suyla yıkamak gerekiyor. Hatta sadece su bile tam anlamıyla temizlenmelerine yetmiyor. 

ARAŞTIRMADA ELMA 3 FARKLI SUYLA YIKANDI

Araştırmacılar, meyve ve sebzelerde bulunan böcek ilaçlarını temizlemek için çeşitli yöntemleri test etti. Yaygın olarak tüketildikleri ve muhtemelen çok çeşitli pestisit içermeleri nedeniyle elmaları kullandılar. Onları çeşitli haşereleri öldürmek için kullanılan bir mantar ilacı ile kapladılar ve üç şekilde yıkadılar. 

Çalışma kapsamında ultra hassas yüksek teknoloji testleri kullanılarak elmanın hem derisi hem de eti pestisit açısından kontrol edildi ve bitki dokusundaki pestisit konsantrasyonu ölçüldü. 

KABARTMA TOZU EN ETKİLİ TEMİZLİĞİ SAĞLADI

Meyvenin kabartma tozu solüsyonunda 12 dakika durulanmasının pestisit kalıntılarını uzaklaştırmada en etkili yöntem olduğu görüldü. Kabartma tozu çözeltisi pestisit moleküllerini daha etkili bir şekilde parçaladı. 

Öte yandan, pestisitlerin bir kısmı elma kabuğuna nüfuz etmişti ve hiçbir yıkama yöntemi bunları tamamen ortadan kaldıramadı. 

NE KADAR KABARTMA TOZU KULLANILMALI?

Peki meyve ve sebzeleri pestisitlerden temizlemek için ne kadar kabartma tozu kullanılmalı? Araştırmacılar bunun için iki bardak suya yaklaşık 1 çay kaşığı karbonat ekledi. 

Tabi pestisitlerden korunmak için meyvelerin kabukları da soyulabilir ancak ekip bunun kabuktaki besin değerinin kaybına yol açacağından tercih edilmemesi gerektiğini belirtiyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —