Dünya çapında yaygın olarak uygulanan işlemlerden biri olan mezoterapi, bölgesel bir tedavi yöntemi olup iğneyle cilt altına düşük dozda ilaç enjekte edilmesiyle yapılır. İşlem sırasında kullanılan iğneler 4 ila 13 mm çapındadır. Mezoterapi faydaları pek çok farklı alanda kendini gösterir. Mezoterapi işlemi; anti-aging, bölgesel zayıflama, çatlak ve selülit tedavisi, cilt yenileme, saç tedavisi, spor yaralanmaları ve akut-kronik ağrılar için tercih edilir. Uygulama, cilt altındaki kolajen ve elastin adlı maddeleri uyararak etki gösterir. İşlemle birlikte bölgedeki kan dolaşımı ve immün cevap düzenlenir. Mezoterapi uygulamasında cilde enjekte edilecek maddeler doktor kontrolünde kişinin istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak seçilir.
Saç mezoterapi işlemi, uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen kozmetik bir tedavi yöntemidir. Uygulama; vitamin, mineral ve çeşitli besleyici içeriklerin saç derisine enjekte edilmesi ile yapılır. Enjeksiyon içeriği hastanın yaşadığı soruna göre belirlenebilir. İşlem seanslar halinde uygulanır. Kullanılan içerikler arasında B grubu vitaminler, çinko, hyaluronik asit, bakır ve aminoasitler bulunur. İşlem mezoterapi tabancaları veya enjektör ile sıvı maddenin saç derisindeki çeşitli bölgelere enjekte edilmesiyle tamamlanır. Uygulama ortalama 6-8 seans şeklinde gerçekleştirilir. İstenen sonuca ulaşmak 12-18 aylık bir süreç alabilir. PRP mezoterapi ise kafa derisi ve saç köklerinin ihtiyaç duyduğu vitaminlerin vücuda enjekte edilmesidir. Uygulama sırasında hastanın kendi kanı karışımda kullanılır. Mezoterapi işleminin yanı sıra saç dökülmesine karşı uygulanan Saç PRP yöntemini de inceleyebilir veya saç rutininize yenilikler katmak için Yıpranmış Saçlar için Bakım Önerileri içeriğini okuyabilirsiniz.
Yüz mezoterapisi diğer adıyla mezolifting, cilt kırışıklığı ve cilt sarkmalarına karşı uygulanan doğal bir tedavi yöntemidir. Etkili bir anti-aging tedavisi olarak adlandırılan bu yöntem ciltte bulunan kolajen sentezini uyararak cildin daha genç, sıkı ve parlak görünmesine katkı sağlar. İşlem cildin elakstikiyetinin artmasına ve dah aydınlık bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Yüz mezoterapisinde; hyaluronik asit, vitamin, mineral ve çeşitli aminoasitler minik iğneler aracılığıyla cilde uygulanır. Bu faydalı maddelerin cilde enjekte edilmesiyle ciltte nemlenme ve yenilenme süreci başlar. İşlem 1-4 hafta aralıklarla ortalama 4-6 seans şeklinde uygulanabilir. İhtiyaca göre işlem tekrarlanabilir. Bunun yanında son dönemde yapılan göz altı mezoterapi işlemi ise hyaluronik asit, antioksidan, aminoasit ve çeşitli vitaminlerden oluşan bir gençleştirme aşısıdır. Bu farklı maddeler birbirleriyle sinerjik bir etki oluşturur ve göz çevresindeki kırışıklık, morarma, sarkma ve renk eşitsizliklerini gidermeye destek olur.
İğneli mezoterapi uygulamasına alternatif olarak tercih edilen iğnesiz mezoterapi, acı ve ağrı duymadan yapılan bir tedavi yöntemidir. Mezopeeling olarak da bilinen bu yöntemin öne çıkan noktalarından biri, kullanılan etkin karışımdır. Ayarlanmış oranlarda TCA ve H2O2 kombinasyonu ile cilde uygulanan işlem iğnesiz şekilde ciltteki güçlendirme ve yenileme etkisini destekler. Uygulama sonrasında ciltte lifting etkisi ve kolajen üretimi devam eder ve hücrelerde biyolojik uyarım gerçekleşir. İşlem yüz, boyun, göğüs ve dekolte bölgelerindeki; leke, sarkma, gevşeme ve iz gibi sorunlar için kullanılır. Mezopeeling yöntemi dolgu işlemi ile birlikte kullanıldığında daha etkili sonuçlar alınmasına katkı sunar. Bunun yanında uygulama, lazer ve radyofrekans tedavilerinde ip ve roller ile birlikte de kullanılabilir.
Her yaş grubundaki kadın ve erkeklerde görülen bir dolaşım bozukluğu sorunu olan selülit, hormonal faktörlerle şekillenen lenf drenaj problemi ile birlikte ortaya çıkar. Selülit mezoterapisi ile cilde enjekte edilen maddeler selülitli bölgedeki kan akışını, lenfatik dolaşımı ve sertleşmiş bağ dokusunu düzeltmeye yardımcı olur. İşlemle birlikte selülitli bölgede olumlu anlamda değişim gözlemlenir. Uygulama 4-10 hafta aralıklarla hafta bir kez gerçekleştirilir. İşlem diyet ve egzersiz ile desteklenirse etkili sonuçlar alınmasına katkı sunar.
Cilt dokusu belirli bir yaşa kadar ihtiyacı olan vitamin, mineral ve aminoasitleri üreterek kendini yeniler. Ancak belirli bir yaştan sonra vücut bu maddeleri üretemediği için ciltte yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Cilt yaşlandıkça cilt esnekliği ve parlaklığı azalır, pigment hücreler ise lekelenmeye ve su kaybetmeye başlar. Bu döngüden kurtulmak ve cildin genç görünümüne yardımcı olmak için mezoterapi işlemlerine başvurulur. Mezoterapi işlemi aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:
Mezoterapi işleminin aşağıdaki durumlarda uygulanması önerilmez:
Mezoterapi işleminin özelliği iğneler yardımı ile küçük miktarda ilaçların direkt olarak istenen bölgeye uygulanmasıdır. Bu şekilde sistemik bir tepki oluşmaz ve tedaviden maksimum fayda sağlanması amaçlanır.
Mezoterapi işlemi sonrasında enjeksiyon bölgesinde geçici kızarıklık ve morarmalar oluşabilir. Ancak kullanılan maddeler sistemik dolaşıma karışmadığından dolayı bu etkiler 1-2 gün içinde kaybolur. Kaşıntı, şişlik, cilt hassasiyeti ve hafif şiddette ağrı ise uygulamanın bilinen diğer yan etkileridir.
Ancak işlem sonrası aşağıdaki durumlar görülürse hekime başvurulması gerekir:
Ayrıca tüm mezoterapi uygulamalarından önce protein içerikli gıdalar, alkol, kafein ve sigara tüketiminden uzak durulması tavsiye edilir. Bu dönemde kan sulandırıcı ilaçların ise doktor kontrolünde kullanılması önerilir.
Mezoterapi tedavisinin etkisi kişinin cilt yapısına, yaşına ve problemin şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle işlemin 2. veya 3. seansından sonra gözle görülür etki olur. Mezoterapi işlemi; düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, masaj terapileri ve düzenli uyku ile birlikte desteklendiğinde daha başarılı ve etkili sonuçlar sunar.
Mezoterapi, iğnelerle yapılan bir işlem olduğu için uygulama esnasında cilt bir miktar hasar görür. Bu nedenle işlem sonrasındaki ilk iki gün cildin fazla yorulmaması ve mümkün olduğunca dinlendirilmesi gerekir. Uygulama sonrasındaki ilk 15 saat içinde işlem bölgesi yıkanmamalı ve banyo yapılmamalıdır. Yine işlem sonrasında yoğun makyaj yapılmaması, havuz ve denize girilmemesi tavsiye edilir. Ayrıca güneşten uzak durulmalı, solaryuma girilmemelidir. Uygulama vücutta yapıldıysa dar giysilerden kaçınmak gerekir.
Siz de çeşitli cilt sorunları yaşıyorsanız mezoterapi yönteminin faydalarına başvurabilir ve cildinizin yenilenme sürecine katkıda bulunabilirsiniz.