Tarih: 05.07.2023 11:20

Migren ağrısını tetikleyen bu besinden uzak durun!

Facebook Twitter Linked-in

Migren, kimi zaman saatlerce hatta günlerce sürebilen şiddetli bir baş ağrısı. Vurucu veya zonklayıcı bir ağrı olan migren genellikle alında, başın yan tarafında veya göz çevresinde başlar. Baş ağrısı yavaş yavaş şiddetlenir.

Hemen hemen her türlü hareket, aktivite, parlak ışık veya yüksek ses canınızı daha çok acıtır. Migren sırasında mide bulantısı ve kusma sık görülebilir. Migren yılda yalnızca bir veya iki kez olduğu gibi her gün de olabilir. Kadınların migren geçirme olasılığı erkeklerden daha fazla.

Migrenin; duygusal stres, öğün atlaması veya gecikmesi, kafein tüketimi, kadınlarda meydana gelen hormonal değişiklikler gibi birçok nedeni var. Migren özellikle sıcak yaz aylarında daha çok oluyor. Acıbadem Hastanesi, migren ataklarına son veren önerileri sıraladı.

MİGREN AĞRISI NASIL GEÇER?

Hava durumu takibi yapın: Sıcak havalar migrenin baş düşmanlarından biridir. Hava durumu hakkında bilginiz olursa gezi planını ve kıyafet seçimini uygun yapabilirsiniz. Bu nedenle hava durumunu dışarı çıkmadan önce mutlaka takip edin.

Gözleri güneş ışığından koruyun: Güneş ışınları migreni tetikler. Bunun yanı sıra deniz, havuz ve göl suyunun parlaması da migreni tetikleyen faktörler arasında. Araba kullanırken ağaçların veya binaların arasından süzülen güneş ışınları migrenin tetiklenmesinde etkin rol oynar. Bu nedenle dışarı çıkarken güneş gözlüğünüzü mutlaka alın. Işık hassasiyetini önlemede çok daha etkili olan konturlu FL-41 renkli migren gözlükleri kullanmaya özen gösterin.

Sıvı kaybına dikkat: Yaz mevsiminde aşırı nem vücuttaki sıvı seviyesini düşürür. Yaz aylarında sıvı kaybının sadece yarısı suyla giderilir. Bu nedenle sıvı açığını kapatmak için meyve ve sebze tüketmeye mutlaka özen gösterin. Ayrıca aşırı sıcaklarda kafein ve alkol tüketimini azaltmaya çalışın. Bu da sıvı kaybının önlenmesinde yararlıdır.

Açık havada spor yaparken dikkat: Sporu, güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11.00–17.00 saatleri arasında yapmaktan kaçının. Fiziksel strese neden olur ve susuzluk hissini artırır. Yapacağınız sporu veya diğer etkinlikleri sabah erken saatlere veya gün batımına doğru uygulamaya çalışın. Yürüyüş yapacaksanız sabah erken saatlerde veya akşam açık havada yapmaya dikkat edin.

Sucuk ve sosisten uzak durun: Sucuk, sosis, peynir ve lahana turşusu... Bu besinler migreni tetikleyen besinler arasında yer alıyor. Migrene karşı önlem almak için zencefil tüketebilirsiniz. Zencefilde bulunan omega 3’ler, magnezyum ve B2 vitamin takviyesi migrene karşı savunma oluşturur. Bu nedenle ızgara somon, salata ve zencefilli içecekler tüketmek migrenin etkilerinin azaltır.

Yanlış aktivite seçmeyin: Işık, ısı ve fiziksel stres tetikleyici aktivitelerden uzak durmalısınız. Bir 3 boyutlu film, açık havada futbol - voleybol maçı veya lunaparktaki hız treni gibi yaz eğlencelerinden olabildiğince uzak durmalısınız.

Aynı saatlerde yatıp kalkın: Işığa maruz kalmak melatonin hormonunu baskılar, siz de uyuyamazsınız. Kaliteli ve düzenli bir uyku ise migren ataklarını önlemede anahtar kuraldır. Bu nedenle aynı saatte yatıp kalkmaya ve bu düzeni değiştirmemeye dikkat edin.

Çok sıcak, çok soğuk değişim tehlikeli: Çok sıcak bir ortamdayken aniden soğuk bir yere veya soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama geçmeyin. Çünkü ortamdaki 5 santigratlık ısı farkı bile migren atağının gelişme riskini yüzde 7,5 oranında artırır. AVM, kafe, restaurant gibi klimalı ortamlarda fazla bulunmamaya özen gösterin.

Yolculuk kurallarına dikkat: Yaz çoğu insan tatil anlamına gelir. Ancak yolculuk yapmak; tatil sebebiyle uyku düzeni değişikliklerini etkiler. Tatile hazırlık stresi ve beslenme alışkanlığındaki değişiklikler de migren için tetikleyici unsurdur. Eğer yolculuğunuz uzun sürecekse sık sık mola vermelisiniz. Ayrıca bol sıvı tüketmeniz yolculuğu kolaylaştırır. Eğer uçakla uzun yoluculuk yapacaksanız migren atağından kaçınmak için uçuş öncesinde melatonin takviyesi alabilirsiniz. Ağrı ataklarını gidermek için ağrı kesici de almalısınız. Uygun baş-boyun pozisyonu sağlamak için boyun yastığı kullanmaya özen gösterin.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —