Tarih: 17.02.2023 12:46

Mırra Nedir? Mırra Kahvesi Nasıl Yapılır? Mırra Kahvesi Tarifi

Facebook Twitter Linked-in

ahve, dünyanın pek çok bölgesinde beğenilerek tüketilen, kendine özgü hazırlanma teknikleri ve özel sunum şekilleri olan bir içecektir. Farklı bölgelerde farklı adlar ile anılan kahve türleri, sahip oldukları aroma ve lezzete göre damaklarda değişik tatlar bırakır. Yüzyıllardır Arap coğrafyasına özgü olarak bilinen Mırra kahvesi, Türkiye'de özellikle Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi Güney Doğu Anadolu Bölgeler'inde oldukça fazla tüketilen bir kahve çeşididir. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise oldukça acı ve ağır olmasıdır. Kahvenin ismi de aslında buradan gelir. Arapçada “mur” kelimesi “acı” demektir. Mırra kahvesi hepimizin bildiği gibi Türk kahvesi fincanlarında servis edilmez. Acı ve ağır bir tadı olduğundan minik ve özel kulpu olmayan fincanlarda ikram edilir. 

Yapım aşamasında kakule bitkisinin tohumlarından faydalanılan mırra kahvesine aroma veren kakuledir. Şifası oldukça fazla olan kakule çörekotu gibi kullanılacağı zaman öğütülmelidir, besin değerleri bu şekilde muhafaza edilir, aksi takdirde faydası gözlemlenemeyecektir. 

PEKİ, MIRRA KAHVESİ NASIL YAPILIR?

Mırra kahvesini hazırlarken özellikle tercih edilmesi gereken bir kahve çeşidi yoktur. Mırra kahvesi aslında bir kahvenin hazırlanma ve pişirme şeklidir. İstediğiniz kahve ile Mırra'yı yapabilirsiniz. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise 'dibek' adı verilen bir havanda çok inceltilmeden dövülmedisidir.

Yapımı oldukça zor olan bu kahvenin sunumu geleneksel olarak kulpsuz bir fincanda verilir. Fincanın yarısına kadar doldurulan Mırra, misafirlere ikram edilir. 

MIRRANIN FAYDALARI NELERDİR?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —