Petrol fiyatlarındaki sakin seyir. Rusya ve Suudi Arabistan'ın aldığı kararlarla bozuldu. Ortadoğu'da devam eden gerilim ve bunun yarattığı küresel riskler petrolün yükselmesine neden olmuştu.
Ortadoğu’daki gerilim sonrası bölgeye yayılımına yönelik endişelerin zayıflamasıyla birlikte petrolde art arda düşüşler görüldü. Ancak Rusya ve Suudi Arabistan'ın son açıklamaları sonrası petrol fiyatlarında sıkıntılı günler bizi bekliyor olacak. Arz kesintisi kararı alan iki ülkenin yaptığı duyuru sonrasında petrol fiyatlarında yatay yönlü hareket kendini, yukarı yönlü oalrak güncelledi.
Bloomberg’in haberine göre, çatışmanın bölgeye yayılma ihtimali hâlâ mevcut olsa da, zayıflayan küresel ekonomik görünüm artık fiyatların ana etkeni haline geldi. ABD'de stoklar artarken, Çin imalatında geçen ay yaşanan sürpriz daralma dünyanın en büyük petrol ithalatçısında toparlanmaya ilişkin soruları gündeme getirdi.
Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Çatışma risk primini ortadan kaldırdığı ve ekonomik hissiyatla dengelendiği için ham petrol için muhtemelen yavaş ve inişli çıkışlı bir yeniden kalibrasyon olacak. Göreceli kesin olan tek şey arz tarafında; OPEC+ üretim hedeflerini yıl sonuna kadar sabit tutuyor" dedi.
Yaklaşık 1 milyon varil günlük üretim kesintisi yapan Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada bu ay sonunda üretim hacminin değerlendirileceği belirtilirken seçeneklerin “kesinti süresinin uzatılması, kesintinin boyutunun artırılması veya üretimin artırılması” olduğu vurgulandı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da Suudi açıklamalarına paralel olarak günlük 300 bin varillik üretim kesintilerini ilerleyen dönemde değerlendireceklerini duyurdu.
Bu açıklamaların ardından Brent ham petrol varil fiyatı yüzde 0,4’lük yükselişle 85 doların üzerinde alıcı buldu. Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta İsrail-Hamas çatışmasının bölgeye yayılma riskinin azalması ve küresel talep endişeleri sebebiyle yüzde 6’dan fazla düşmüştü.