Tarih: 19.02.2023 11:31

Nakliye fırsatçılarına tavan fiyat freni

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde de felaketi yaşatırken, şehirler enkaz altında kaldı. Binlerce kişinin evsiz kaldığı depremlerde, afetzedeler bölgeden taşınmaya başladı. Taşınma işlemleriyle birlikte nakliye fırsatçılarına da gün doğdu.

Gaziantep Valiliği, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, depremin ardından bazı mağdurlar üzerinden haksız kazanç elde etmesi yönünde ihbarlar alındığını belirtmiş birtakım nakliye firmalarının fahiş fiyatlandırma yapmasına tepki göstermişti.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Afet bölgelerinde sıklıkla karşılaşılan bu fırsatçılığın önüne geçmek için valilikler harekete geçmiş bu çerçevede Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep ve Malatya'da ev taşıma bedeline azami sınır getirilmişti.

5 afet bölgesinin aldığı kararların ardından İçişleri Bakanlığı da devreye girdi. Bakanlık oda temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla yaptığı istişareler sonucu valiliklere “Afet Bölgelerinde Eşya Taşıma Tarifeleri” konulu genelge gönderdi. Genelge ile afet bölgelerinden ev taşıma ücretlerinin nasıl hesaplanacağı belirlendi.

Buna göre, 4+1’e kadar ev için evden eve eşya taşıma bedeli piyasa koşullarında;

Şehir içi (25 kilometre dahil) evden eve eşya taşıma işinin işçilik bedeli dahil azami 6.000 TL, il sınırları dahilinde ilçeler arasında evden eve eşya taşıma işi, işçilik bedeli dahil azami 9.000 TL’ye gerçekleştiriliyor.

Şehirler arası evden eve eşya taşıma işinin 6.000 TL olduğu, bu bedele azami ilave olarak (25 kilometreyi aşan kısmı için) kilometre başına 10 TL, ayrıca 1.000 TL varış noktası asansör bedeli, 2.000 TL varış noktası işçilik bedeli ve 1.000 TL şoför ücreti ekleniyor.

Taşıma işlerinde asansör kiralanması halinde; 10’uncu kata kadar azami asansör kiralama bedeli 1.000 TL, bu katın üzerindeki her kat için ilave 100 TL kiralama bedeli alınıyor.

YÜZDE 15 ESNEKLİK BANDI

Bu kapsamda ; yardım amaçlı bedelsiz taşımalar hariç olmak üzere, valiliklere 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca normal piyasa koşullarına göre fiyat oluşumunun sağlanması için bu belirtilen tarifeler çerçevesinde yerel koşullar da dikkate alınarak fiyatların aşağı veya yukarı yönlü yüzde 15 esneklik bandında belirlenerek kamuoyuna duyurulması istendi.

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —