Araç satarak vatandaşları dolandıran şebeke lideri ve üyeleri mahkemede cezalandırıldı.
Teşkilat liderine 479 yıl hapis ve 141 milyon TL para cezası verilirken, toplumsal medya fenomeni Nihal Candan’ın eski sevdiği 459 yıl 7 ay hapis ve 143 milyon 849 bin 200 TL para cezasına çarptırıldı.
Dolandırıcılık şebekesi, “sazan sarmalı” yöntemiyle vatandaşları ucuza vasıta satışı vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla mahkemeye çıktı. Mahkeme, teşkilat lideri Eren Koç’u 479 yıl hapis ve 141 milyon TL para cezasına çarptırırken, toplumsal medya fenomeni Nihal Candan’ın eski sevdiği Onur Apaydın’ı 459 yıl 7 ay hapis ve 143 milyon 849 bin 200 TL para cezasına mahkum etti. Bahar ve Nihal Candan’ın da şebeke içinde yer almış olduğu iddiaları mahkeme dosyasında yer aldı. Mahkeme, şebeke üyelerinin, mağdurlarla lüks restoranlarda meydana gelen görüşmelere katılarak itimat kazanmaya çalıştığını belirtti.
MAHMEKE KARARINI AÇIKLADI
Mahkeme heyeti, duruşmada kararını deklare etti. Teşkilat lideri Eren Koç, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek” ile 73 kişiye karşı “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 479 yıl hapis ve 141 milyon para cezasına çarptırıldı. Nihal Candan’ın eski sevdiği Onur Apaydın ise aynı suçlardan 459 yıl 7 ay hapis ve 143 milyon 849 bin 200 TL para cezasına mahkum edildi. Diğer sanıkların ise değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırılmasına ve 2 müştekinin beraatine karar verildi
MİLYONLARCA LİRA AKLANDI
Mağdurların avukatı Burak Temizer, verilen sonucu değerlendirdi. Temizer, Türkiye’nin değişik illerinden 73 mağdurun olduğu, 37 sanığın yargılandığı ve 17 oturum devam eden davanın sonucunda sanıkların yüzyıllarca hapis cezaları ve milyonlarca liralık adli para cezalarına çarptırıldığını belirtti. Örgütün, icra dairelerinden hacizli yada devletin el koyduğu araçları ucuza temin etme vaadiyle onlarca kişiyi dolandırdığını söyleyen Temizer, teşkilat üyelerinin kendilerini bazen kamu görevlisi olarak tanıttığını ve mağdurlardan alınan paraların kimi zaman paravan şirket hesaplarına yatırıldığını açıkladı. Ayrıca, hata gelirlerinin aklanması sürecine dair ileriki zamanlarda başka yargılamaların ve hükümlerin olacağını belirtti.
PARALARI ALIP ARABALARI TESLİM ETMEDİLER
Şebeke üyelerinin mağdurları dolandırma yöntemini, vasıta listesini Whatsapp üstünden göndererek mağdurları ucuza vasıta alımına teşvik etmek olarak açıklayan mütalaa, mağdurlara seçtikleri aracın belirli bir şahıs vasıtasıyla temin edilebileceği yalanının anlatıldığını belirtti. Mağdurların aracın bedeli ve hizmet için şirket hesabına para yatırmasının istendiği, peşinden araçların teslim edilmediğinde ve şebeke üyelerinden haber alınamadığında dolandırıldıklarını anladıkları ifade edildi. Mütalaada, teşkilat lideri Eren Koç’un ‘hata örgütü oluşturmak ve yönetmek’ ve 66 kez ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından 400 yıldan bin 328 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, öteki sanıkların da değişen oranlarda hapis cezalarıyla cezalandırılmaları talep edildi. Onur Apaydın için ise ‘hata örgütüne üye olmak’ suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep edildi, dolandırıcılık suçlarından ise beraat istendi.