Öfkelenen çocuğa nasıl yaklaşmalı?

Çocuk yetiştirmek çok keyifli, bir o kadar da zor. Her çocuğun farklı gelişimsel özellikleri olduğu kadar ruhsal farklılıkları da var. Bazı çocuklar çok sakin ve usluyken bazılarında ani öfke patlamaları yaşanabiliyor.

SAĞLIK 28.05.2023 15:40:58 0
Öfkelenen çocuğa nasıl yaklaşmalı?

Nasıl ki biz yetişkinler bazen gülüyor bazen ağlıyor bazen öfkeleniyorsak, çocuklarda da bu tarz ruhsal dalgalamalanmalar yaşanabiliyor. Özellikle sinirli ve hırçın davranışlar anne babaların en kaygı duydukları konu. 

Çocuklardaki asabiyet hali doğuştan gelen bir yatkınlık olabileceği gibi, çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir. 

ÇEVRE, ÇOCUĞU ÖFKELİ BİR BİREY YAPABİLİR

Sinirli, sabırsız ve gereğinden fazla kaygılı olan anne veya baba, aile içi geçimsizlik, aile üyelerinin sinirli olması, anne babanın çocuğun önünde tartışması ve yüksek sesle kendilerini ifade etmeye çalışmaları, kardeş kıskançlığı, duygularını dile getirmesine izin verilmemesi, öfkelenen çocuğu sakinleştirmek için isteğinin hemen yerine getirilmesi, ebeveyn tutumunda tutarsızlık, ailede baskı, korkutma, katı kuralcılık gibi sebepler çocukların bu gibi öfke patlamaları yaşamasına sebep olabilir. 

ÖFKE ANINDA SAKİN OLUN VE CEZA VERMEYİN

Anne babalar bu gibi durumlarda önce çocuğun neye sinirlendiğini tespit etmeli ve bunları ortadan kaldırmaya çalışmalı. Sakin olmak, ani bağırmalardan kaçınmak ve çocuk sinirliyken onu cezalandırmamak lazım. Çünkü bir öfke nöbetinde çocuğa bağırmak veya onu cezalandırmanın faydası yok. En iyi tutum, aldırış etmemek ve hiçbir şey olmamış gibi davranmak. Çocuk kendine zarar vermediği sürece ilgisizmiş gibi davranın, fakat yanından uzaklaşmayın.

Çocuğunuz sinirliyken size karşı olumsuz şeyler söyleyebilir. Bu durumda çocuğu dinlemeyi kesmeyin ve konuşmasının bitmesini bekleyin.

SEVGİ VERİN, ZAMAN AYIRIN

Yeteri kadar zaman ayırın, sevgi gösterin. Özellikle onunla dışarı çıkacağınız zamanlarda çocuğunuzun çok yorgun, uykusuz, aç olmamasına özen gösterin. Bazı çocuklar isteklerinin karşılanması için sinirli davranışlar sergiler, bu şekilde bir davranış gözlemliyorsanız istediğini elde etmesine izin vermeyin.

SALDIRGAN İÇERİKLERİ YASAKLAYIN

Saldırganlık, şiddet içeren televizyon programlarını, çizgi filmlerini, bilgisayar oyunlarını yasaklayın. Çocuğa olaylar karşısında sakin davranışlar sergileyerek örnek olun.

Sokağa ve temiz havaya çıkmasına, oynamasına, arkadaş edinmesine izin verin. Rutin bir şekilde gideceği bir aktivite, hobi olması için ona olanaklar sunun.

Eğer çocukta halen sinirlilik hali devam ediyorsa, bir uzman yardımı almakta fayda vardır.


Anahtar Kelimeler: sağlık