Tarih: 30.07.2023 16:04

Ölüm Aylığı Alan Kadınlar Dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Anne ve babasının vefatından sonra kız çocuklarına yaş fark etmeksizin evleninceye kadar ölüm aylığı bağlanıyor. Bazı durumlarda kadınlar bu aylıktan yararlanabilmek için SGK'yı kandırma yoluna gidebiliyor.

Boşandığı halde eşiyle yaşamaya devam edenler tespit edildiğinde hem aylık kesiliyor hem de faizi ile borç çıkıyor. 

Sigortalı kişinin ölümü halinde geride kalanlara eğer gerekli şartlar karşılanıyorsa ölüm aylığı bağlanıyor. Ölüm aylığının bağlanabilmesi için ise temelde iki şart aranıyor. 

Ölen kişinin belirli bir süre sigortalı olarak çalışmış olması ve geride kalan kişilerin kanuna göre hak sahibi niteliği taşımaları gerekiyor.

Kanunun aradığı şartların gerçekte karşılanmadığı tespit edilirse aylık kesiliyor. Bu durum en yaygın şekildei anne veya babasının vefatının ardından ölüm aylığı alan kız çocuğunun boşandığı eşiyle birlikte yaşaması halinde görülüyor. 

Boşandığı eşiyle birlikte yaşamaya devam eden kadın, SGK'yı yanılttığı için borçlu konumuna düşüyor.

ÖLÜM AYLIĞI İÇİN ARANAN ŞARTLAR

Ölen sigortalı kişinin maaşının geride kalan hak sahiplerine bağlanması için ilk olarak vefat eden kişinin gerekli şartları karşılaması gerekiyor. 

1 Ekim 2008 ve sonrasında ölen kişilerde, geride kalanlara aylık bağlanabilmesi için ölen kişinin en az 1800 gün yani 5 yıl sigortalı çalışmış olması gerekiyor.

Vefat eden kişi ski adıyla SSK'lı yeni adıyla 4/A'lı ise bu durumda en az 5 yıldan beri sigortalı olup 900 gün primi varsa da geride kalanlara aylık bağlanır. 

Ancak bu kadarı yeterli değil. Vefat eden kişinin geride kalan eş, çocuk, anne ve babanın da hak sahipliği için gerekli koşulları yerine getirmesi gerekiyor. Eş evlenmedikçe çalışsa da emekli de olsa aylık almaya devam ediyor. 

Ancak erkek çocukta yaş sınırı bulunuyor. Üniversite öğrencisi için 25, ortaöğretim için 20 ve okumuyorsa 18 yaşına kadar aylık veriliyor.

Kız çocukta bir yaş sınırı yok. Evli değilse, çalışmıyorsa ve emekli aylığı yoksa maaş bağlanıyor. Ancak evlenirse aylık kesiliyor. Boşanırsa yeniden bağlanıyor. 

Ancak bazen kadınların ölüm aylığı alabilmek için eşinden boşanıp aynı evde yaşamaya devam ettiği görülüyor. Bu durum 'hileli boşanma' olarak ifade ediliyor ve aylık kesiliyor. 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —