Bazı sağlık uzmanları, OMAD diyetinin zararlı olduğunu düşünürken, bazı sağlık uzmanları da bu diyetin sağlıksız olduğunu düşünüyor. Bu diyette yediğiniz besinin miktarı önemli değil ama o besini günde 1 saatlik porsiyon şeklin
OMAD diyeti nedir?
OMAD diyeti, bir gün sadece bir defa yemek yiyen bir diyet türüdür. OMAD, “One Meal a Day” (Bir Günde Bir Yemek) kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu diyet taraftarlarına günde sadece bir öğün yemek yemesi önerir, böylece vücut yağlarının yakılmasını hızlandırır ve kilo vermelerine yardımcı olur. Bununla birlikte, OMAD diyeti uzmanlarca sık sık eleştirilir ve sağlıklı bir diyet olarak görülmez, çünkü yeterli miktarda besin alınamaması nedeniyle sağlıklı olmayabilir. Ayrıca, bu diyetin uzun vadede uygulanmasının zorlukları da olabilir. Eğer kilo vermeyi düşünüyorsanız, sağlıklı bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite programı ile uzman bir diyetisyen veya doktorun yardımı alınmalıdır.
Dr. Ayşegül Çoruhlu, OMAD diyetini açıklarken sözlerine bu diyetin artı ve eksi yönlerini açıklayarak başladı.
Çoruhlu, “OMAD (One Meal a Day), yani günde 1 kere yemek. Bu, Jack Dorsey yaptığı için popüler olan bir diyetti. Günde 1 kez yiyeceğiz ve bunun için de ne yediğimize çok bakmadan yiyeceğiz. Günde 1 kez yemeyi kendinize bir sorarsanız, zaten çoğumuz yapıyoruz. Oruçta gece yediğimiz için öyle oluyor. İşe gittiğimiz için eve geldiğimizde büyük öğün yapıyoruz kahvaltıyı atlayıp. Çoğunlukla tek öğün yemek gibi bir durumumuz var ama akşama kayan bir şekilde. Orada bir marifet olsaydı, bu çok daha önceden konu olurdu. O yüzden, OMAD ile ilgili bir şey okuduğunuzda öğrenmeniz gereken birinci şey, günde 1 öğünün hangi saate denk geleceği. Tek öğün yiyip de geri kalan saatlerde aç kalmaktan menfaat görmek istiyorsanız, o öğünü güneşin tepede en yüksek olduğu öğlen saatine koymanız anlamlı. Saat 13.00 ile 14.00 arasında kalori kısıtlaması yapmadan ne istersek onu yiyoruz. Geri kalan 23 saatte ise açlık uygulanıyor. Yemeği akşam saatine alırsanız o pek OMAD gibi çalışmıyor. Geç saatte bir de gönlümüzce her istediğimizi yersek fayda değil zarara dönüşür.” dedi ve ekledi: “Bu diyet erkekler için çok daha uygun bir yöntem çünkü erkekler sağlıklı yemek, kalori kısıtlaması falan sevmiyorlar. Masaya oturup sevdikleri her şeyi yemek istiyorlar. Dolayısıyla kilo sorunu olan erkekler için rejim yapmadan, sadece tek öğünle istedikleri gibi yiyip geri kalan 23 saatte bunu vücudun halletmesine izin veriyorlar ve böylece kilo kaybı oluyor. 5000 kalorilik yemek yenmiş olsun, normalde bu çok fazla bir kalori. Ancak biz bunu erken bir saate koyduğumuzda bu kaloride bile kilo verilebiliyor. Kadınlar için ancak menopozdan sonra uygun. Kadınların hızlı kilo kaybetmeleri ya da çok uzun açlığa girmeleri, doğurganlık döneminde regl kesilmesine neden olabiliyor. O yüzden kadınlar için 2 öğünün altına düşmemek gerekiyor. Tek öğün yapmak isteyenlerin de bunu menopoza girdikten sonra bu yöntemi denemeleri gerekiyor.”
Ayşegül Çoruhlu, “Peki, biz bu kadar kaloriyi vücuda soktuğumuzda OMAD ne yapıyor da bu kadar işe yarıyor? Besin hissetme sistemi diye bir sistem var vücudun içinde. Yiyeceğin geldiğini anlamakla ilgili bir şey bu. Açlığın geldiğini de anlıyor yemeğin geldiğini de. Yaşlandıkça bu sistem azalıyor. İlerleyen yaşlarda yağ yakamamak da bununla ilgili bir şey. Kilo problemi çeken ancak keyfinden ve yemeğinden de ödün vermeyen erkeklere bu açlığı öneriyoruz. Ama vakit öğlen vakti olmalıdır. Kadınlarda ise bu kadar hızlı kilo vermede ve açlıkta, vücut hormonlarda da bir terslik var diye düşünüp hormonları düzleştirebilir.” diyerek OMAD diyeti ile ilgili birçok önemli noktayı açıkladı ve sözlerini sonlandırdı.