Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden olan şeftali birçok vitamin ve mineral ve açısından zengin. C, E, A ve K vitamini, potasyum, bakır ve manganez deposu olan meyve, az miktarda magnezyum, fosfor, demir ve diğer bazı B vitaminleri de içeriyor.
Antioksidanlarla dolu olan şeftali vücudunuzu yaşlanma ve hastalıklardan koruyor. Meyve taze ise o kadar fazla antioksidan barındırıyor. Yapılan bir çalışma da taze şeftali suyunun, tüketildikten sonraki 30 dakika içinde sağlıklı erkeklerde antioksidan aktivite gösterdiğini ortaya koydu.
Şeftali, düzgün sindirime ve daha düşük bağırsak rahatsızlığı riskine katkıda bulunan lif içeriyor.
Hipertansiyon gibi kalp hastalığı risklerini azaltan meyve, trigliserit ve kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilecek bileşikler içeriyor.
Şeftali meyveleri ve çiçeklerindeki bileşikler, güneş hasarına karşı koruyarak cilt sağlığına katkıda bulunuyor.
Şeftalideki bileşikler, kanser hücrelerinin oluşumunu, büyümesini ve yayılmasını sınırlayarak kansere karşı bir miktar koruma sağlıyor.
Şeftali, bağışıklık sisteminizin alerjenlere verdiği yanıtı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Böylece alerji semptomlarını azaltıyor.
Şeftali, bağışıklığı güçlendiren besinler ve antioksidanlar açısından zengin. Laboratuvar çalışmaları da meyvenin belirli bakteri türleriyle de savaşabileceğini gösteriyor. Böylelikle bağışıklık sistemi güçleniyor.
Obez farelerde yapılan araştırmalar, şeftalilerde bulunan bileşiklerin yüksek kan şekeri düzeylerini ve insülin direncini önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Öte yandan şeftalinin içeriğinde yoğun olarak bulunan potasyum, aşırı şeftali tüketimi halinde böbreklerin işleyişine zarar verebilir. Yeteri kadar yıkanmadan tüketilen şeftalinin üzerinde bulunması muhtemel tarım ilacı zehirlenmeye sebep olabilir. Dış yüzeyinde tüyler bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.