Ekim ayında süper lüks otomobil satışları, genel otomobil satışlarındaki büyüme hızını geçerek rekor bir seviyeye ulaştı.
Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş ve otomobil fiyatlarındaki artış, motosiklet satışlarını rekor seviyelere taşımış; yılın ilk 7 ayında yapılan motosiklet satışları, geçen yılın toplam satışını geride bırakmıştı.
Servet dağılımındaki eşitsizlik, zenginlerin daha da zenginleşmesi, orta sınıfın zorlanması, kredi sıkıntıları ve alım gücünün üst segmente kayması gibi faktörler, otomobil satışlarında önemli değişimlere neden oluyor.
Otomobilin yatırım aracı olarak görülmesi, lüks araç satışlarını rekor seviyelere çıkardı. Ancak dikkat çeken bir diğer nokta, fiyatları 40 milyon liraya kadar ulaşan lüks otomobillerin satışlarında belirgin bir artış yaşanması.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODMB) verilerine göre, 2023 Ekim'de toplam otomobil satışları yüzde 74 artarak 82 bin 611 adede çıkarken, süper lüks araç satışları yüzde 104 artışla 569 adede yükseldi.
Yılın ilk 10 ayında lüks araç satışları yüzde 51 artarken, süper lüks araç satışları yüzde 108,4 artış göstererek 4 bin 536 adede ulaştı.
Lüks araçların toplam otomobil satışları içindeki payı yüzde 4,2'den yüzde 2,5'e gerilerken, süper otomobillerin payı 2022 Ekim'de yüzde 0,6 iken 2023 Ekim'de yüzde 0,7'ye çıktı.
Yılın ilk 10 ayında satılan 749 bin 501 otomobilin yaklaşık 23 binini lüks araçlar, 4 bin 536 adedini de süper lüks araçlar oluşturdu.
Ekim ayında satılan lüks araçlar arasında 1 adet Aston Martin, 1 adet Lamborghini, 4 adet Ferrari, 13 Jaguar, 43 Maserati, 68 Porsche, 1.595 BMW ve 3 bin 67 Mercedes-Benz bulunuyor.
Lüks araçların fiyatları marka ve modele göre değişse de 1 milyon liradan başlayıp 40 milyon liraya kadar çıkabiliyor. 2023 Ocak'tan bu yana lüks araçlardaki ortalama fiyat artışı yüzde 44, 2022-2023 Ekim aralığındaki bir yılda ise yüzde 54 olarak kaydedildi. Ancak bu, kampanyalı fiyatlar üzerinden hesaplanan oranlar; kampanyasız fiyatlara bakıldığında ise bu oranlara 10 puan daha eklenebileceği belirtiliyor.
Lüks araç satışlarındaki artışın arkasındaki nedenler arasında vergi kaynaklı endişeler ve yeni yılda döviz kuru artışı beklentisi öne çıkıyor. Vergiden düşmek isteyenlerin lüks araçları şirketlerine alması, lüks elektrikli araçlardaki düşük vergilendirmenin etkisiyle artış yaşanıyor.
Ayrıca, lüks araçları nakit olarak alabilenlerin sayısının artması da satışları etkileyen bir faktör olarak öne çıkıyor. Alımı kolaylaştıran kredilerin yetersiz olması ve faizlerin yüksek olması, lüks araçları nakit alabilen kesimi daha çok etkiliyor.