Papaya meyvesi nasıl olgunlaştırılır? Papaya meyvesi kaç günde olgunlaşır?

Papaya nedir, faydaları neler? Papaya meyvesi nasıl olgunlaştırılır? Papaya meyvesi kaç günde olgunlaşır? Papaya hakkında tüm merak edilen sorular haberimizde.

AKTUEL 30.12.2023 12:41:00 0
Papaya meyvesi nasıl olgunlaştırılır? Papaya meyvesi kaç günde olgunlaşır?

Tropik ülkelerde papaya ağaçlarına her köşe başında rastlamak mümkündür. Henüz çok fazla tüketilmeyen bu meyve A ve C vitaminleri ile potasyum açısından oldukça zengindir. Özellikle papayanın çekirdekleri antibakteriyel özellik taşır. Peki, Papaya nedir? Papaya'nın faydaları neler? Papaya meyvesi nasıl olgunlaştırılır? Papaya meyvesi kaç günde olgunlaşır?
Papaya nedir? 

Papaya, Carica papaya bitkisinin meyvesi ve Carica cinsinin bir üyesi olarak yetişmektedir. Papaya meyvesinin ana vatanı Güney Meksika ve Orta Amerikadır. Papaya meyvesine kavun ağacı yada kavun ağacı yemişi denmektedir. Çünkü papayanın bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır.

Papayaya, Avustralya'da "papaw" ya da "pawpaw", Brezilya'da "mamao" adları verilmektedir. Çalı ya da ağaç görünümündeki papaya, güneş ve suyu sevmesi yönüyle Kamkat ve Durian gibi Tropikal bir iklimin ağacıdır.

Olgunlaşmadan toplanan papaya meyveleri, sebze olarak kullanılmaktadır. Çiğ olarak da tüketilen papaya ayrıca pişirilerekte yenebiliyor. Özellikle olgunlaşmamış meyveler zararlı etkilerinin önlemesi için pişirilerek yenmektedir.

En dayanıklı papaya türleri en fazla -2 derece sıcaklığa dayanabilmektedir. Öyle ki bir papaya ağacının en fazla 8 yıllık ömrü bulunmaktadır. Papaya tohumdan çoğalabilmekle beraber, kendi kendini tozlayamadığından meyve üretimi için 2 veya daha fazla ağacın bir arada yetiştirilmesi gerekir.

Günümüzde pek çok ülkede Carica papaya'nın kültür türleri yetişir bunlar hızlı büyür, 3 yıl içinde meyve verir ancak tıpkı diğer carica papaya ailesi üyeleri gibi dona karşı dirençleri çok azdır. Papaya'nın meyve sineği gibi meyve üretimini sekteye uğratıcı zararlıları vardır, bununla birlikte ağaç bir kısım virüslere karşı da hassastır, mesela 1990 yılında ortaya çıkan "papaya ringspot virüsü" Hawai'deki neredeyse bütün bir papaya endüstrisini ortadan kaldırmıştır. 
Papaya meyvesi nasıl olgunlaştırılır? 

Papaya, tropik bir meyvedir ve olgunlaşması için sıcak ve nemli bir ortama ihtiyaç duyar. Olgunlaşmamış bir papaya alırsanız, evde olgunlaştırmanın birkaç yolu vardır. İşte bunlardan bazıları:

Papayayı bir gazeteye sarıp sıcak bir yere koymak, olgunlaşmasını hızlandıran bir yöntemdir. Gazete, meyvenin etilen gazını tutarak olgunlaşma sürecini kısaltır. Papaya, sarımsı ve hafifçe bastırıldığında esneyen bir kıvama gelene kadar bu şekilde bekletilir.

Bir başka yöntem ise papayayı bir kağıt torbanın içine koyup yanına bir olgun muz eklemektir. Muz da etilen gazı salgılar ve papayanın olgunlaşmasına yardımcı olur. Torbanın ağzı sıkıca kapatılır ve oda sıcaklığında birkaç gün bekletilir. Papaya sararıp yumuşayana kadar bu işlem tekrarlanabilir.

Papayayı fırında pişirmek de olgunlaştırmanın bir başka yoludur. Fırın 190 derecede ısıtılır ve papaya bir fırın tepsisine yerleştirilir. Dış kabuğu tamamen koyu kahverengi olana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp soğutulur ve kabukları soyulur. Bu yöntem papayanın tadını ve dokusunu değiştirebilir, bu yüzden sadece hemen tüketmek istenirse kullanılmalıdır.

Papaya meyvesi, sağlığa faydalı bir meyvedir. C vitamini, potasyum, folik asit, lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, cilt sağlığını korur ve kanser riskini azaltır. 
Papaya meyvesi kaç günde olgunlaşır?

Papaya meyvesi kaç günde olgunlaşır sorusu papaya meyvesini  olgunlaşmadan alan yada ilk defa bu meyveyi tadacak olanların sıkça araştırdığı sorular arasında yer almaktadır. Eğer olgunlaşmamış bir papaya alırsanız, evde olgunlaştırmanızı kolaylaştıracak birkaç yol bulunmaktadır.

Bu tropikal meyveyi hızlı olgunlaştırma yöntemlerden biri öncelikle papayayı bir gazeteye sarıp sıcak bir yere koymak olacaktır. Bu uygulama ile papaya meyvesini yaklaşık 3-4 gün içinde olgunlaşabilir.

Fakat bu uygulama sırasında papayanın olgunluğunu rengini ve yumuşaklığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Tamamen sarı ve hafifçe bastırıldığında esneyen bir papaya olgun demektir.
Papayanın faydaları neler?

Papayanın faydaları arasında meyvenin demir, potasyum, kalsiyum fosfat mineralleri ve A, B1, B2, B5 ve C vitamini yönünden zengindir. Ayrıca papaya'nın karaciğer kanserine karşı içerdiği likopen sayesinde koruyucu bir etkisi olduğu ve yine bağışılık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Tohumu çeşitli bakterilere karşı antibakteriyel koruyucu özelliğine sahip ve ayrıca böbreklere karşı tohumunun yararlı etkisi olduğu düşünülmektedir.

Papaya ayrıca kozmetik ürünlerde de papayadan yararlanılmaktadır.

Papaya, yağ açısından zengin olan gıdaların sindirimini geliştirir ve böylece iltihaplanmayı ve sıvı tutulumunu azaltır ve aynı zamanda önler.

Şeker hastalığınız varsa, papaya yemek sadece atıştırma arzunuzu önlemekle kalmak, aynı zamanda kandaki kötü kolesterolün (LDL) azaltılmasını da kolaylaştırır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Papaya kan şekeri düzeyini dengeler.

Papaya sizi açlık hissinden kurtarır ve tok tutar.
Papaya, kalp ve damar sağlığınızı korur.

Tok tutucu özelliği ile kilo vermenize yardımcı olur.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.4° / 12.2°

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!

CHP Trabzon’da Rapor hazırlıyor

Türk İş 1 Mayıs’ı Bursa’da Kutlayacak