ABDULLAH UZUN
Rize’nin Çamlıhemşinli olup Rize Pazar doğumlu Ayşe Kadıoğlu Yıldız, Anı - Anlatı - Günlük - Seyahatname, Edebiyat kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır.
Ayşe Kadıoğlu Yıldız, özel hayatından, kitap yazma serüvenine kadar tüm ayrıntılarıyla kendini anlattı.
İlgi ile okuyacağınız bu söyleşinin özetini sizlerle paylaşıyoruz.
İNSANLAR NEDEN YAZAR
"Önce birden okuduğunuzdan zannediyorum, öyle bir şeyle başlayacağım insanlar kendine özgü bir biçimde kırılıyor ve öyle yaşamaya devam ediyor" ifadelerini kullanan Yazar; "Şu söz çok hoşuma gitti. Ama kimin sözü hatırlayamıyorum. Bir yerden okumuştum galiba. "Niye yazar insanlar" diye soruyor. "Bana herkes niye yazıyorsunuz?Bende "insanlar neye yazar diye düşünüyorum". Ben de gerçekten insanlar niye yazar? Ben öbür yazarların niye yazdıklarını bilmiyorum ama ben konuşamadığımız için yazıyorum. Gerçekten konuşamıyorum. Konuşamadığım için de yazıyorum" dedi.
BEN İNSANLARLA UZUN SÜRE SOHBET EDEMEM
Ayşe Kadıoğlu Yıldız "Ben mesela bir insanla oturup dertlerimi ona uzun süre anlatamam. Sohbet edemem. Onunla çay kaşığı karşılığında, sohbeti demlerim. O farklı bir şey. Ama böyle uzun uzun ona kendimden bir şey anlatamam. O zaman ben de yazmaya başladım. Çareyi yazmakta buldum ve de yazıyorum, ilkokuldan beri yazıyorum.”
İLK ŞİİRMİ BİLE UTANGAÇLIKTAN DOLAYI OKUYAMADIM
“Bir gün hocamız, bizden bir şiir istemişti. Cumhuriyet bayramıydı sanırım herkes bir şiir getirsin, onu okutacağım dedi. Ben gittim evde şiirimi oturup kendim yazdım, ertesi gün öğretmene getirdim, öğretmen baktı baktı ve dedi ki; “Bu şiiri yazan kim? , şiiri çok beğendi bende bilmiyorum dedim. Ben yazdım diyemedim; onu bile cesaretle ben yazdım diyemedim ve bilmiyorum dedim. Öğretmenimiz o zaman o şiire aldı ve başka birine okuttu ve ben çok üzüldüm o şiiri ben yazmama rağmen okuyamadım. diyemedim gerçi okusam da okuyabilir miydim onu da bilmiyorum çünkü çok mahcup bir çocuktum.”
ÇOCUKLUKTA BİLE HAYATIM HİKAYE YAZMAKLA GEÇTİ
“Mesela çocuklar hep dışarılarda oynarlardı. Ben çok çıkmazdım dışarıya, evde kitaplarla Hikaye kitaplarıyla, kalemlerle, kağıtlarla vakit geçirirdim. Sonra öğretmenimiz bize bir hikaye hediye etmişti bende o hikaye kitabını öyle okudum. Öyle okudum ki; defalarca okudum. Öyle bir lezzet verdi ki; o an hikaye yazmaya karar verdim. Okula giderken yolda bir şey görüyorum, geliyorum evde hemen yazıyorum. Okulda ve arkadaşların arasında bir şey oluyor, Öğretmenimiz bir şey yapıyor, hemen eve geliyorum ve yazıyorum. O gün aldığımız notları yazıyorum. Arkadaşlarımızın hareketlerini yazıyorum, bu yazma bende böylece devam etti.”
KİTAPLARI YAZARKEN KURGU KURARAK YAZARIM
“Mesela kitaplarımda ben hep bir yerlerden yaşadığım olayları beynimin bir tarafından kaydetmişimdir. Kitaplarda yazarken bu tam buraya uyar diyorum, buraya yakışır diyorum, oraya koyuyorum onu. Hıhı yani kurgu var kitaplarda, ama gerçekler de var. Gerçekleri aralara koymuşum ve öylece kitabı tamamlamış oluyorum.”
4 KİTABIM VAR
“4 kitabım var demiştim. Şiirlerim var. Bir şiir kitabı daha çıkarmak aklımın bir köşesinde hep duruyor, onu istiyor. Bunu benle birlikte okurlar istiyor. Allah razı olsun. Okurlarım böyle istedikçe bana da yazma şevki geliyor"
ÇOK ACILAR ÇEKTİM
"Annemi ben 15 yaşımda kaybettim, 15 yaşında anam vefat ettiği gün boğazıma bir yumruk tıkandı. O yumruğun hiç gitmediği yıllarca yani ne yutabildim ne de çıkarabildim. Boğazım da tıkandı ve o yumru bazen beni nefessiz bıraktı. Nefes alamadım, gidişler çoğaldıkça olaylar boğazıma dizildi. Ne zaman yazmaya başladıysam yumrular küçüldü ve nefes almaya başladım. Bir de oğlumu yatılı okula bıraktığım zaman aynı şekilde boğazım tıkandı. Oyuncular geldi yine boğazıma ve bir de. Doktor bana kanser teşhisi koyduğu zaman kızımın gözyaşlarını silerken aynı yumurta tıkandı boğazıma ben Onkoloji hastasıyım, onkoloji dediğim zaman herkes bana ölecek gözüyle bakıyor. Öyle bir şey yok. bende ecelim ile öleceğim. Herkes gibi ecelin kadar yaşayıp ecelimle öleceğim. Allah'a şükür şimdi iyiyim. Yazmaya devam edeceğim siz yeter ki okuyun.”
AYŞE KADIOĞLU YILDIZ KİMDİR?
Rize Çamlıhemşinli olup, Rize Pazar’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Pazar’da bitirdi. Gerek sosyal gerek kültürel ve ekonomik şartlardan öğrenimine devam edemedi. Üniversiteyi okuyamamak içinde hep ukde oldu. Uzun yıllar sonra sınava girip çok sevdiği edebiyat bölümünü kazandı ancak hastalığının (kanser) tedavisi sürerken ikisini bir arada yürütemeyeceğinden okulunu bekletmeye aldı. Şiir ve yazılarına bazı edebiyat dergilerde yer verildi. Umuda Tutunmak (Zinde Yayıncılık 2017), Bir Şey Diyeyim Sana Memleket Hikayeleri (Zinde Yayıncılık 2018), Olmadı (Mat Kitap 2019) ve Çay Molası (Gülnar Yayınları 2020) isimli dört adet kitabı yayınlandı…