Pırasa Buzlukta Nasıl Saklanır? Pırasa Buzlukta Saklanır mı? Pırasa Nasıl Saklanır?

Her mevsim yenen ve sayısız faydası bulunan pırasa, kışın en taze haliyle tüketilmesi tavsiye edilir. Kış mevsiminde sofralarda taze olarak bulunan pırasayı yaz mevsiminde tüketmek, çocuklarınıza çorba ve yemek hazırlamak için dondurucu

AKTUEL 26.02.2023 17:04:23 0
Pırasa Buzlukta Nasıl Saklanır? Pırasa Buzlukta Saklanır mı? Pırasa Nasıl Saklanır?

Kış aylarında pazarlarda sıklıkla gördüğümüz pırasa insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Sebzeler arasında en uzun yapraklara sahip olan pırasa Romalılar zamanında keşfedilmiştir. Yeşil soğana benzerliğiyle bilinen pırasa soğan ve sarımsak ile aynı familyadan geliyor. Pırasa potasyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini bakımından zengin bir besindir. Pırasanın içeriğinde yer alan 'lactucarium' maddesi uyku sorunlarına iyi geliyor. Ayrıca kemik sağlığına iyi geldiği gibi diyet listelerinin de en vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Yaz mevsiminde taze olarak bulamayacağınız pırasayı kış mevsiminde taze satın alıp yemeklere kullanmak için dondurucuda saklayabilirsiniz. Pırasayı dondurucuya koyarken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Uzun süre saklayabileceğiniz sebzelerden olan pırasa nasıl saklanır, pırasa saklamanı püf noktaları nelerdir? İşte yanıtlar:

PIRASA NASIL SAKLANIR?

Beslenmenize pırasayı eklemeye karar verdiyseniz ilk olarak dikkat etmeniz gereken şeylerden biri pırasa ile pişireceğiniz yemeklere göre en uygun yöntemi seçmeniz gerektiğidir.

Pırasayı 3 farklı yöntemle saklayabilirsiniz. Bunlar:

İlk yöntem: Pırasayı çiğden buzluğa koyma

  • Pırasayı çiğden koymaya karar verdiyseniz satın aldıktan sonra güzelce ayıklayın.
  • Ayıkladıktan sonra kirlerden tamamen arındırmak istiyorsanız bir süre sirkeli ya da karbonatlı suda bekletin.
  • Ardından hangi yemeği yapacaksanız ona uygun olarak hazırlamanız gerekir. İsterseniz yuvarlak veya uzun olacak şekilde dilimleyebilirsiniz.
  • Dilimledikten sonra büyük bir tepsinin içine yağlı kağıt koyun.
  • Pırasa dilimlerini aralıklı olacak şeklide tepsiye yerleştirin. Tepsiye yerleştikten sonra  direk tepsiyi buzluğa atıp yaklaşık 1 saat dolapta bekletin.
  • Dondurduğunuz pırasaları dolaptan alın ve buzdolabı poşetin içine doldurun. Donmuş pırasaları buzdolabı poşetlerine yerleştirdikten sonra ağızlarını sıkıca kapatın.
  • Poşetlerin içine yemeğe koyacağınız şeklide koyarsanız sizin için kolaylık olur. Daha sonra üzerlerine yaptığınız tarihi not etikten sonra direk dondurucuya yerleştirin.

2. yöntem: Pırasayı şoklayarak (blanch etme ) yöntemiyle dondurucuda saklama

- Son dönemlerde sebzelerin vitaminlerinin kaybolmaması için tercih edilen bu yöntemde pırasaların tadını kaybetmemesi için şoklayarak saklamaktır. Bu yöntemde yapacağınız iş pırasaları ayıklayıp güzelce temizlemektir.

- Yapacağınız yemek türünü düşünüp dilerseniz yuvarlak bir şekilde doğrayabilirsiniz.

- Doğrama işlemi sırasında bir tencereye bir miktar su koyup kaynatın. Pırasaları dilimledikten sonra içi buzlu su dolu bir kap hazırlayın.

- Ardından geniş bir süzgecin içine pırasaları koyun.

- Tel süzgecin içinde olacak şeklide pırasaları kaynayan suyun içine koyun. Pırasaları yaklaşık 3 dakika içinde bırakın.

- 3 dakika biter bitmez hemen buzlu suyun içine pırasaları koyun. Burada pırasaları 2 dakika bekletebilirsiniz.

- Daha sonra pırasaları çıkarıp suyunun süzülmesi için temiz bir bezin üzerine koyun.

- İyice süzülen pırasaları buzdolabı poşetinin içine yerleştirip dondurucuya atabilirsiniz.

3. yöntem: Pırasayı haşlayarak buzluğa koyma

  • Bu son yöntemde pırasayı dondurucuda saklamak için öncelikle pırasaları temizleyip kullanacağınız şekilde dilimleyin ve doğrudan kaynayan suyun içine atıp haşlayın.
  • Daha sonra pırasaları haşlanmış sudan çıkarıp yine temiz bir bez ya da kağıt havlular yardımıyla kurulayın.
  • Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra poşetlere pay edip üzerine tarih yazıp dondurucuya atabilirsiniz.

PIRASAYI DONDURUCUDA SAKLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Pırasayı saklarken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Pırasayı haşlayarak saklarsanız 3-4 ay içinde, çiğden saklarsanız 5-6 ay içinde, şoklayarak saklarsanız ise 7-8 ay içinde tüketmeniz gerekiyor.