meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir? Propolis Nasıl Kullanılmalıdır?

Bal dışında arılar tarafından da üretilen, vitamin ve mineral içeriği yüksek olan propolisin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Arıların peteği korumak için ürettikleri bu madde özellikle bağışıklık sistemini güçlendi

SAĞLIK 15.02.2023 12:52:06 0
Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir? Propolis Nasıl Kullanılmalıdır?

Arıların kovanlarının içini temizlemek ve bitkiler aracılığıyla dış etkenlerden korumak için ürettikleri bir diğer madde ise propolis olarak adlandırılır. Sarı, turuncu, siyah ve kahverengi renklerde mevcuttur. Reçinemsi bir madde olan propolis; Kayın, karaağaç ve iğne yapraklı ağaçlarda bulunur. MÖ 350 yıllık bir geçmişe sahiptir. Keşfedildiğinden beri propolis, Yunanlılar tarafından apseleri tedavi etmek için doğal bir çare olarak, Mısırlılar cesetlerini mumyalamak için ve Asurlular yaraları temizlemek için olarak kullanılmıştır. Arılar propolisi kovanın dışından içeriye doğru uygun bir sisteme göre yaparlar. Özellikle peteğin açıklıkları kapatılarak diğer canlıların girmesi engellenir. Bal gibi propolis de toplanan çiçeklere göre farklılık gösterir. Balı kovandan çıkardıktan sonra propolis sıyrılır. Bazı işlemlere uygun hale getirilmiştir. Polifenoller, fenolik asitler, terpenler, steroidler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve amino asitler içerir. Bu nedenle propolis hastalıklara karşı güçlü antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkiler gösterir.

BAL VE PROPOLİS KARIŞIMI:

Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre, güçlü bir doğal analjezik bal ve propolis karışımı. Ayrıca güçlü bir antibiyotik olan propolis ve bal karışımının özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir. Virüslerin ve enfeksiyonların çoğalmasına karşı etki gösteren karışımdan her sabah bir yemek kaşığı tüketilmelidir. Testler bu yiyeceğin güvenilirliğini kanıtlamıştır. Uzmanlar, bu kadar güçlü bir karışımı Ramazan ayı boyunca, ayrıca iftar veya sahurdan sonra tüketmenizi tavsiye ediyor. Açlık anında vücudun direncini artırır. Pandemi dönemine denk gelen daha sağlıklı bir Ramazan için bal ve propolis doğal bir korunma yöntemi.

İBRAHİM SARAÇOĞLU'DAN PROPOLİS İPUÇLARI;

Prof. doktor Saraçoğlu, propolisin inanılmaz faydaları olduğunu iddia ediyor. Propolis bir kulak pamuğuna dökülerek dudak kenarlarında çıkan düzlüklere sürülürse kısa sürede yok eder. Özellikle ağız içi enfeksiyonların giderilmesinde propolisli gargaranın önemli olduğunu vurguluyor. Tercih edilen propolisin sıvı haldeki propolis olduğunu belirtiyor.

PROPOLİSİN FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan araştırmalarda propolisin saf hali vücuttaki tüm virüs, bakteri ve mantarı temizler. Bağışıklığa koruyucu bir etki sağlar. Antibakteriyel etkisi sayesinde iltihaplanmanın önüne geçer.

  • Bazı hayvanlardan insanlara geçen virüsler viral hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar kişinin sağlığını ciddi boyutta olumsuz etkiler. Ancak propolisin antiviral ilaçlardan daha etkili olduğu ayrıca kimyasal içermediğinden vücut fonksiyonlarını koruyarak bu virüsleri temizlediği yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur.

Sindirimde sisteminde en hassas olan mide ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı temizler. Mide duvarını güçlendirir. Asitten kaynaklı yaşanan mide ülseri ve delinmesi gibi riskli hastalıkları önler. Midedeki su ve asit oranını dengeler. Fazla gaz oluşumunun önüne geçerek bağırsakların işlevselliğini artırır.

  •  Vücuttaki hücreler çeşitli etkilerle mutasyona uğrar daha sonra tümör denilen kanser başlangıcı yaşanır. Gerekli zamanda müdahale edilmediğinde kansere hatta ölüme bile neden olabilir. Ancak propolis hücrelerin yapısını koruyarak deforme olmasının önüne geçer. Antioksidan ve anti kanser özellikli propolisin: beyin, pankreas, böbrek, cilt, prostat, meme, kolon ve karaciğer gibi kanser türlerinin tedavisinde olumlu sonuçlar vermiştir.

- Anti oksidan özelliği aynı zamanda cilt hastalıklarında etkilidir. Cilt hücrelerini yenileyerek yaşlanma ve kırışıklığı önler. Akne, sivilce ve siyah nokta oluşumlarının önüne geçer. Sadece cilde değil, saç köklerini de yenileyerek dökülmesini ve yıpranmasını engeller. Yanık tedavide ciltte iz kalmadan antimikrobiyal etki göstererek hızla iyileşmesini destekler.

  • Ağız ve diş sağlığında da oldukça etkili bir doğal ilaçtır. Tükürükteki enfeksiyonu azaltarak diş eti iltihaplanmasını ve diş kaybının önler. Çürük dişlerdeki enfeksiyonun etkisini yok eder. Özellikle ağız kokusunun önüne geçer.

PROPOLİS NASIL KULLANILIR?

Tıp, kozmetik ve gıda sanayisinde kullanılır. Aktarlarda tane halinde de bulunur. Bazı aktarlarda balla karıştırıp satılır. Tablet halinde de bulunur. Ağız içi yaralar için bir tatlı kaşığı propolisi bir beş defa gargara yapılabilir. Kronik uyku problemi olan ve bağışıklığı zayıf olan kişiler tablet hali önerilir. Özel sprey şeklinde hazırlanmış propolis ise boğaz enfeksiyonlarını azaltır. Propolis toz halde hem balla hem de yoğurtla tüketilebilir. Ancak propolis tüketilmeden önce mutlaka bir uzaman miktarı danışılmalıdır.

PROPOLİS KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

Çok güçlü maddeler içeren propolis aşırı ve bir uzmana danışılmadan tüketildiğinde ciddi hastalıklara neden olabilir. Ayrıca bala alerjisi olan kişilerin bu besinden de uzak durmasında fayda var. Hamile ya da hamile kalmak isteyenlerin de tüketmeden önce uzmanlarına danışması gerekir. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.5° / 19.5°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim