Rasta Nedir? Rastayı Hangi Kuaförler Yapar? Rasta Nasıl Yapılır?

Sezonun en gözde modalarından biri olan rasta saç ünlü oyuncu Serenay Sarıkaya'nın da odak noktası oldu. Yaz aylarında mutlaka rsta saç yaptıran Sarıkaya, rasta saçın hem kullanışlı hem de yaz aylarında mutlaka denenmesi gerektiğini sö

AKTUEL 26.02.2023 10:24:26 0
Rasta Nedir? Rastayı Hangi Kuaförler Yapar? Rasta Nasıl Yapılır?

Rasta saç; 1980'li yıllardan itibaren tüm dünya genelinde moda olan ve sıra dışı görünümü sevenler için en ideal tercihlerden birisidir.  Rasta saçlar; son dönemlerin en popüler saç modelleri arasında bulunuyor. Genellikle yaz tatiline çıkan ve yaz aylarında sık sık saçları yıkamanın önüne geçmek için tercih edilen bu saç modeli, diğer adıyla 'dreadlock' olarak bilinir. Rasta saçın zincirleme yöntemiyle bütünleşerek yapılan burgulara verilen isimdir. Özellikle hippi ve özgür hissetmeyi seven kişilerin tercih ettiği bu saç modelinde saçlar tutamlara ayrılarak profesyonel adımlarla burgu görüntüsünü alır. Kalıcı rasta saç modelini deneyecek olanlar iyice düşünerek karar vermeli çünkü saçların eski haline döndürülmesi için saçların dipten kesilmesi veya kazıtılması gerekir. Rasta saç modelini kolayca denemek için evde geçici rasta yapabilirsiniz.

RASTA SAÇ NASIL YAPILIR?

Güzellik merkezlerinde ve kuaförlerde profesyoneller tarafından yapılan rasta saçların yaklaşık 6-10 ay gibi uzun bir dayanıklılık süresi oluyor.6-7 ay sonrasında saç dipleriniz uzadığında saçlarınızın yeni çıkan kısmına rasta yaptırabiliyorsunuz. Yani önceden yaptırdığınız rastalı saçlarınıza tekrar işlem yaptırmanız gerekmiyor. İşin özü, saçlarınızı dilerseniz bir ömür boyu kullanabilme şansınız bulunuyor.

 Profesyonel rasta saç yapımı esnasında ilk olarak saçlar belirli kalınlıkta tutamlara ayrılıyor. Petek şeklinde tutamlara ayrılan saçlara ardından türeltme işlemi uygulanıyor.
Tülertme işleminden hemen sonra tığlama aşamasına geçiliyor. Bu aşamada tığ yardımıyla saçlar birbirine dolandırılıyor. Bu işlem, saçların daha hacimli ve kabarık görünmesine yardımcı oluyor.

  • Daha sıkı ve kabarık saçlar elde edilmek istenildiğinde tığ yerine bal mumu kullanılıyor. Saçların rasta işlemi için yeterince uzun olmadığı durumlarda rastaya başlamadan önce saçlara sentetik saçlar ilave ediliyor.
  • - Daha çok örgü ve burgu yöntemlerinin kullanıldığı rasta saçların bakımı esnasında son derece titiz davranmanız gerekiyor.

EVDE GEÇİCİ RASTA SAÇ NASIL YAPILIR?

Rasta yaptırmaya bir türlü cesaret edemiyorsanız, evde geçici rasta yapmayı deneyebilirsiniz. Görünümü ile rastalı saçları aratmayan aşağıdaki saç modelini mutlaka denemenizi öneriyoruz.

İlk olarak saçlarınızın yarısını öne diğer yarısını da arkaya doğru, yatay olacak şekilde ayırın. Ardından öne doğru ayırdığınız saçlarınızı tutamlara ayırın. Bu noktada daha iyi bir sonuç elde etmek adına mutlaka saçlarınızı kalın tutamlara ayırmanı öneriyoruz. (Ayırdığınız tutamların en az 2 cm olduğundan emin olmalısın)

Sonraki aşamada ayırdığınız tutamları jöle ile nemlendirin. Tıpkı avuçlarınızla ateş yakıyormuş gibi jölelediğiniz saçlarınızı avuçlarınızın içinde birbirine sürtün. Böylelikle saçlarınızın birbirinin içine geçmesini yani dolanmasını sağlayabilirsin( Jöle yerine saç şekillendirme köpüğü de kullanabilirsiniz.) Tüm tutamları jöleleyip, rastaladıktan sonra saçlarınızı saç spreyi ile sabitleyin.

Yapımı son derece kolay ve pratik olan bu saç modelini deneyerek, rastanın size yakışıp yakışmadığını kendi gözlerinizle görebilir, ardından gerçekten kalıcı rasta yaptırıp yaptırmamak istediğinize daha net bir şekilde karar verebilirsiniz.

RASTA SAÇ BAKIMI NASIL OLUR?

Rasta saçlarda görülen en yaygın problemler; kepeklenme ve yağlanma olduğundan bu iki riskli duruma karşı önlem alarak, saçlarınızın ilk günkü gibi kusursuz yani şahane görünmesini sağlayabilirsiniz.

Rasta saç yapımı bittikten yani kuaförden çıktıktan sonraki ilk bir ay saçınızı hiçbir şekilde yıkamayın. Aynı zamanda saçlarınızın su ile temasından da kaçının. Bu yüzden yaz aylarına girmeden mümkünse kış aylarında rasta yaptırın.