meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Regl Belirtileri Nelerdir?

Regl dönemi diğer bir adı ile adet kanamalarıdır. Doğurgan kadınlarda belli aralıklar ile bu dönem tekrarlanır. Regl döneminde döllenemeyen yumurta kanama yolu ile dışarı atılmaktadır.

SAĞLIK 14.09.2023 16:01:00 0
Regl Belirtileri Nelerdir?

Regl Belirtileri Nelerdir? 

Kadınlarda regl dönemi belirtileri bulunmaktadır. Regl dönemi halk arasında adet ve ya aybaşı olarak adlandırılır. Bu dönemde kadınlarda rahim içi kasılmalar meydana gelir. Döllenmeyen yumurta ve pis kan da kanama yolu ile dışarı atılır. Bunun yanı sıra regl döneminde bazı pis dokular ile hücreler de vücuttan atılabilir. Regl dönemi vücuttaki bazı değişiklikleri de meydana getirir.

Bu değişiklikler neticesinde hormonal ve fiziksel değişiklikler olur. Bunun yanı sıra regl dönemi belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir. 

Adet (Regl) Olunacağı Önceden Nasıl Anlaşılır?

Kadınlarda adet dönemi başlamadan önce bazı belirtiler görülür. Bu süreçte de adet olunacağı kolay bir şekilde anlaşılır. Adet kanaması başlamadan 4 ve ya 5 gün önce adet kanaması belirtileri görülür. Buna göre kadınlarda çoğunlukla şiddetli bir karın ağrısı görülür. Kadınlarda tatlı yeme isteği oluşur. Kadınlarda rahim içi kasılmalar olur. Bu nedenle karın bölgesinde ağrılar da artar. Bazı durumlarda bu karın ağrıları dayanılmaz hale gelebilir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlarda da adet döneminde hiç ağrı hissedilmez.

Kadınların göğüslerinde şişlik oluşur. Ayrıca ruhsal değişikliklerin yanı sıra yeme alışkanlıkları da farklılaşır. Buna göre daha çok çikolatalı ve tatlı gıdalar tüketilir. Genetik yapıya göre adet öncesi dönem belirtileri değişiklik gösterebilir. Kadınlarda göğüs bölgesinde şişlik oluşur. Bunun yanı sıra ruhsal değişkenlikler de kendini gösterir. 

Regl Belirtileri Nelerdir Adet (Regl) Olunacağı Önceden Nasıl Anlaşılır

Regl Döneminde Sancı Neden Olur?

Kadınlarda regl dönemi sancısının pek çok nedeni bulunmaktadır. Bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarında döllenme olmaması nedeni ile bu kanama vücut tarafından atılır. Rahim diğer bir adı ile uterus bir kas dokusu olarak ortaya çıkar. Bu kas dokusu kasılmaya başladığında adet sancısı oluşur. Adet sancıları özellikle regl döneminin ilk günlerinde çok daha fazla görülür.

Kadınlarda regl döngüsü nedeni ile hissedilen adet sancısının ismi primer dismenore olarak adlandırılır. Regl dönemi sancılarının şiddetli hissedilmesinin pek çok farklı nedeni bulunuyor. Özellikle servikal darlık, çikolata kistleri ve kanserli olmayan sert ve büyük kistler de regl döneminde ağrıların nedeni olabilir. Ayrıca adenomyozis ve pelvik inflamatuar hastalık nedeni ile regl döneminde sancı da oluşabilir. 

Kimlerde Regl Dönemi Daha Sancılı Geçer?

Adet krampları bazı kişilerde daha sancılı geçmektedir. Özellikle de 30 yaşından küçük kişilerde ve sigara içenlerde regl sancısı şiddetli geçer. Bunun yanı sıra ergenliğe erken giren kadınlar ile düzensiz adet kanaması olan kişilerde de regl döneminde şiddetli sancılar yaşanabilir. Ailesinde adet sancısı öyküsü olan kişilerde de regl dönemi şiddetli geçmektedir.

Regl dönemi şiddetli geçen kişiler bunu hafifletmek adına uzman bir hekime başvurabilirler. Ayrıca evde sıcak su torbası kullanılarak da bu sancılar azaltılabilir. Özellikle papatya ve melisa çayı içilerek regl dönemi sancılarının önüne geçilmesi hedeflenir. Bunun yanı sıra 25 yaşından büyük kadınlarda adet sancısı şiddetli oluyorsa zaman kaybetmeden uzman bir hekime görünmek gerekir.


Anahtar Kelimeler: Belirtileri Nelerdir?

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

26.4° / 21.7°

DEVA PARTİSİNDE NÖBET DEĞİŞİMİ RİZE İL BAŞKANI OLDU

CHP RİZE'DE YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday